Waarom je meer linzen moet eten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door Redactiedinsdag, 30 november 2021 om 11:32
anp 404230921
Linzen zijn een populaire vleesvervanger. De peulvrucht is niet alleen lekker in tal van gerechten, maar ook erg voedzaam en gezond.
Linzen staan bovenaan in de voedingsdriehoek, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum tegen HLN. “Linzen en andere peulvruchten verlagen het slechte LDL-cholesterol en helpen onze bloedvaten gezond te houden.”
Isabel Boerdam, foodspecialiste met foodblog ‘De Hippe Vegetariër’, voegt toe: “Peulvruchten hebben zeer goede voedingswaarden en bevatten veel vezels. Dat maakt dat ze enorm voedzaam zijn. Naast linzen bestaan er nog heel wat andere peulvruchten. Denk aan bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen.”
Boerdam ziet dat linzen steeds populairder worden, omdat meer mensen plantaardig gaan eten. "Ze zijn dan ook een prima vleesvervanger door hun hoge hoeveelheid eiwit, ijzer en vitamines B. Gedroogd bevatten ze 21 gram eiwit per 100 gram. Wat vaak meer is in vergelijking met de meeste reguliere vleesvervangers.”
Bron(nen): HLN