Waarom worden mensen in het Verenigd Koninkrijk niet meer ziek door corona?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 25 november 2021 om 14:41
anp 431141692
Overal in Europa lopen de besmettingscijfers op, ook in het Verenigd Koninkrijk. Maar waar dat hier tot een overstroming van de ziekenhuizen leidt, blijft het aan de andere kant van het Kanaal kalm. Hoe kan dat?
In het VK zijn er zo'n 40.000 coronabesmettingen per dag. Toch overheerst het gevoel dat het virus onder controle is. Er komen namelijk maar relatief weinig mensen in het ziekenhuis terecht en ook het aantal sterfgevallen is nauwelijks nog hoger dan bij een normale griep.
Het lijkt erop dat de Britten een hogere immuniteit hebben dan veel andere Europeanen, terwijl ze daar ook nog eerder begonnen met vaccineren en veelal prikten met AstraZeneca dat toch een lagere bescherming kent dan de vaccins van Moderna en Pfizer.
Wetenschappers denken dat het mogelijk komt, doordat er in het Verenigd Koninkrijk meer tijd zat tussen de eerste en de tweede dosis van het vaccin. Dat zou zorgen voor een betere bescherming. Ook de snelle toediening van de boosterprik zou bijdragen aan het succes. De meeste oudere Britten hebben een derde prik gehad.
Tenslotte is het nog zo dat uit onderzoek blijkt dat het vaccin van AstraZeneca waarschijnlijk voor een langere periode van immuniteit zorgt dan de andere vaccins.