Deze weinig bekende vitamine beschermt mogelijk tegen dementie

Het aantal mensen met dementie neemt explosief toe. Reden voor onderzoekers om te zoeken naar manieren om de ziekte te voorkomen. Mogelijk kan de relatief onbekende vitamine K een rol spelen.

Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten, die toch al bekend staan als supergezond. Denk aan broccoli, spinazie en boerenkool. Die zijn ook een belangrijke bron van vitamine C, foliumzuur, ijzer en kalium. Daarnaast vind je vitamine K in vlees, kaas en eieren.

Deze vitamine zou dus beschermen tegen dementie. Eerdere studies wezen al uit dat er een verband is tussen een tekort aan vitamine K en alzheimer. Een nieuw experiment bij ratten bouwt dit bewijs voorzichtig uit.

Een deel van de groep onderzochte ratten kreeg zeventien maanden lang vitamine K toegediend, de andere groep niet. En het resultaat was duidelijk: de dieren die de vitamine binnenkregen scoorden beter op alle tests. Ze hadden minder cognitieve stoornissen en een beter geheugen en leervermogen.

Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat vitamine K de hersens beschermt tegen veroudering. Hoeveel je nodig hebt van de vitamine? Zo'n 70 microgram per dag. Dat haal je wel als je je aan de voedingsrichtlijnen houdt en anders zijn er supplementen verkrijgbaar.