Is het echt kankerverwekkend om in extra vierge olijfolie te bakken?

Extra vierge olijfolie is in principe bedoeld voor over een salade. Is het erg als je er toch in bakt?

Het korte antwoord is: ja, dat kun je beter niet doen. Dat komt door de paks, oftewel polycyclische aromatische koolwaterstoffen die vrijkomen bij het bakken als je de extra vierge olijfolie te heet laat worden. Paks ontstaan ook als je bijvoorbeeld vlees laat aanbakken en ze zijn schadelijk voor de gezondheid.

Bij normale olijfolie komen deze stoffen pas vrij bij 216 graden Celsius en zo heet wordt je pan niet bij het bakken. Ook je frituurpan komt meestal niet boven de 180 graden uit. Het punt is dat bij de olijfolie van eerste persing, de extra vierge-variant, deze paks al vrijkomen bij 160 graden. Dan kunnen kankerverwekkende stoffen dus wel in je warme maaltijd terechtkomen.

Bakken in gewone olijfolie is bovendien smakelijker. Dus je kunt de twee soorten beter echt gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.

Bron(nen):   Quest