Is gesmolten kaas ongezonder dan een normaal plakje kaas?

Kaas, we eten het in allerlei vormen. Maar verandert de samenstelling van kaas als je het smelt? Is een tosti of geraspte kaas over de pasta ongezonder dan een normale boterham met kaas?

Nee, er verandert niks aan de samenstelling van kaas als het smelt. Het ziet er vetter uit, maar de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen blijft hetzelfde. Volgens het voedingscentrum bevat een witte ham-kaas-tosti met twee plakken 48+ kaas (en één plak ham) ongeveer 459 kilocalorieën en 13,6 gram verzadigd vet.

Wat het wel ongezonder en calorierijker kan maken, is uiteraard de saus die je erbij verorbert. Ketchup, curry, maar vooral mayonaise tikken hard aan. Ook wordt in de horeca vaak voor vettere kaassoorten gekozen, omdat die beter smelten.

Het Voedingscentrum waarschuwt de tosti's niet te hard te bakken. Bij het roosteren van brood op hoge temperatuur kan de stof acrylamide ontstaan. Deze stof is bij hoge inname schadelijk voor de gezondheid.

Bron(nen):   NPO3