CDA-instituut: Er moet minimumleeftijd komen voor kopen fastfood

Er moet een minimumleeftijd komen voor het kopen van fastfood. Dat vindt het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA. Dit zou kunnen helpen om een 'gezonde generatie' op te voeden, zo staat in een onderzoek van het CDA-wetenschapsbureau.

De leeftijdsgrens is 'vergelijkbaar met die voor de aanschaf van alcohol en tabak'. Het WI geeft aan: “Het gaat erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl.” Scholen en consultatiebureaus zijn 'instanties met een vormende invloed', die daar het beste bij kunnen helpen, volgens het WI-rapport.

Er moeten afspraken gemaakt worden met producenten en verkopers van ongezonde voeding, maar regels moeten mogelijk ook worden aangescherpt. Wat de minimumleeftijd voor het kopen van een frikandel speciaal of hamburger moet worden, staat niet in het onderzoek.

Het WI draait de redenatie om: Mensen worden continu blootgesteld aan reclame en lage prijzen inspelend op een 'primitieve trek in ultrabewerkte waren'. Het is dus juist niet betuttelend om daar paal en perk aan te stellen. “We zouden evengoed kunnen stellen dat het aanbod zo dominant is geworden dat dát nu betuttelt.”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) kondigde vorige maand al aan om te kijken of er mogelijkheden zijn om de 'wildgroei' van fastfoodketens tegen te gaan. Op verzoek van de grote steden kijkt hij naar een mogelijke juridische oplossing.

Bron(nen):   RD