Waarom een veganistisch dieet beter is voor honden

Je hond aan de tofu? Dat is helemaal geen gek idee. Volgens onderzoekers is een veganistisch dieet het gezondst voor je huisdier.

“Uit onze studie en andere studies op dit gebied blijkt dat de gezondste en minst schadelijke dieetkeuze voor honden een nutritioneel gezond veganistisch dieet is”, zegt Andrew Knight, hoogleraar dierenwelzijn en ethiek aan de Universiteit van Winchester tegen HLN.

De wetenschappers bestudeerden een jaar lang ruim 2600 honden en hun baasjes. Een deel van de honden at veganistisch, een ander deel bewerkt vlees en nog een deel kreeg een op rauw vlees gebaseerd dieet. Daarna werd gekeken hoeveel gezondheidsproblemen de dieren kregen. De honden die rauw vlees aten waren nipt beter af dan de veganisten, maar omdat rauw vlees gepaard gaat met voedingsrisico's concluderen de wetenschappers dat veganistisch voer beter is.

Dat geldt overigens niet voor katten. Een veganistisch dieet is voor hen veel lastiger, omdat zij plantaardig voer minder goed verteren en specifieke voedingsstoffen uit vlees missen.