Arts: ‘Vier zakjes zand zijn zinvoller dan screening op longkanker’

Zand onder een verzakt stoepje is belangrijker dan een longkankerscreening voor rokers. Dat zegt huisarts Joost Zaat in een veelgelezen column in de Volkskrant.

Hij vertelt over een 74-jarige mevrouw die struikelde over een verzakte drempel voor de voordeur. Een paar zakjes zand hadden dat voorkomen. Ze brak deze keer niets, maar de volgende keer misschien wel. En hij schrijft: "Als ouderen vallen en hun heup breken, loopt het vaak slecht af: zes maanden na zo’n breuk is 41 procent van de broze ouderen (mager en boven de 80) dood, de helft van de overlevenden kan niet meer naar huis en slechts 39 procent kan buiten een wandelingetje maken."

Er is alleen geen lobby voor stoepzand, klinkt het droog. Wel voor bevolkingsonderzoek naar longkanker, terwijl uit grootschalig onderzoek blijkt dat het nauwelijks effect heeft. De huisarts verwacht echter dat de screening er wel gaat komen voor zware rokers, de lobby is sterk en minister Kuipers is groot voorstander, aldus Zaat.

En bevolkingsonderzoek verdringt echte zorg, schrijft de huisarts. Hij noemt de lobbyclubjes een plaag en adviseert: "Steun alleen lobby’s voor stoepenzand, beter onderwijs en antirookbeleid."

Bron(nen):   De Volkskrant