Grote meerderheid Australiërs steunt verbod op verkoop sigaretten

Bijna twee derde van de Australiërs steunt een verkoopverbod voor sigaretten in eigen land, zo blijkt uit een nationale enquête uitgevoerd in opdracht van Cancer Council Victoria.

Van de 1874 deelnemers spreekt 17 procent zich uit tegen een verbod. Een meerderheid steunt het als sigaretten alleen nog online te koop zijn via buitenlandse bedrijven. 76 procent kan zich vinden in een situatie waarbij sigaretten slechts te koop zijn in winkels met leeftijdsrestrictie.

In Australië rookt circa 11 procent van de bevolking, een halvering ten opzichte van twintig jaar geleden. Een pakje sigaretten kost omgerekend ongeveer 25 euro, nergens is rookwaar zo duur als down under.

Australië staat niet alleen in zijn restrictieve rookbeleid. Nieuw-Zeeland gaat vanaf 2027 de verkoop van sigaretten aan personen geboren na 2008 verbieden. Ook Denemarken heeft plannen om mensen geboren na 2010 uit te sluiten van nicotinehoudende producten.

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid en verhoogt de kans op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en kanker aanzienlijk.