EU-advies: Slachtoffers slechte luchtkwaliteit hebben recht op miljoenen aan smartengeld

gezondheid
vrijdag, 06 mei 2022 om 14:09
welingelichtekringen header 1
De overheid is aansprakelijk bij ziektes veroorzaakt door slechte luchtkwaliteit, zegt advocaat-generaal Juliane Kokott bij het Europees Hof van Justitie. Als de Europese norm voor fijnstof niet wordt gehaald door een land, ligt de weg mogelijk open voor hoge schadeclaims.
Een anonieme Parijzenaar eist 21 miljoen euro van de Franse staat via het EU-hof in Luxemburg. Hij stelt dat het land aansprakelijk is voor zijn gezondheidsschade, omdat EU-normen voor schone lucht meermaals niet zijn gehaald.
Als het slachtoffer kan bewijzen dat er een verband is tussen zijn ziekte en de overschrijding van de normen, heeft hij recht op smartengeld, adviseert Kokott. Het Hof neemt de adviezen van de advocaat-generaal doorgaans erg serieus.
De lucht in meerdere Europese steden is op dit moment te vies. Nederland haalde meerdere deadlines niet in de afgelopen tien jaar. Een RIVM-rapport uit 2020 laat enige verbetering zien, maar het is niet genoeg om de stikstofdioxide- en fijnstofdoelen te halen. Als de Fransman in het gelijk wordt gesteld, kan de Nederlandse overheid ook vele miljoenenclaims tegemoet zien.