Steeds meer mensen hebben nierstenen: 6 tips om ze te voorkomen

Steeds meer mensen hebben last van nierstenen, omdat hun nieren het opruimwerk niet meer aan kunnen. Door gezondere voeding kan driekwart van de nierstenen worden voorkomen. Experts geven in Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zes tips.

Het aantal mensen met nierstenen neemt snel toe. “In de jaren 70 was het nog amper 4 procent van de bevolking, vandaag zitten we aan 15 tot 17 procent," aldus uroloog Anthony Van Baelen. “Onze westerse levensstijl met te veel vet, suiker, rood vlees en vooral zout kan een verklaring zijn."

Zes tips om de kans op nierstenen te verkleinen:

 1. Eet minder zout
  Het gaat vooral om verborgen zout in bewerkte producten, brood of kant-en-klaarmaaltijden. Denk niet dat je wel goed zit met je zoutinname, omdat je het niet over je avondmaaltijd strooit.
 2. Drink meer
  "Bij voorkeur drink je zo’n 2,5 liter per dag”, aldus nefroloog An Deman. “Of je genoeg drinkt, kan je zelf eenvoudig checken aan de hand van de kleur van je urine. Lijkt die op witbier of een lichte kruidenthee, dan zit je waterverbruik goed. Is de kleur donkergeel? Dan weet je dat je te weinig drinkt.”
 3. Matig met dierlijke eiwitten
  Eet niet te veel rood vlees of zuivel. “Zuivelproducten met extra eiwitten zijn misschien goed voor de spieropbouw, maar voor je nieren zijn ze geen cadeau. Ook crashdiëten met veel eiwitten zoals een ketodieet zijn erg belastend voor de nieren,” aldus Deman.
 4. Eet meer groente en fruit
  Dat is natuurlijk altijd een goed idee, maar ook je nieren varen er dus wel bij. “Fruit helpt om urine minder zuur te maken, vooral citrusvruchten en passievrucht. Is je urine te zuur, dan maak je sneller nierstenen aan”, legt Deman uit. “In groenten en fruit zit ook kaliumcitraat, wat voor een betere balans in je urine zorgt, zodat je minder bezinksels hebt."
 5. Combineer zuivel met eten
  Het idee dat zuivel is slecht is voor je nieren is achterhaald. "Wat wél nog telt vandaag voor nierpatiënten: eet de zuivel best in combinatie met de maaltijd. Ga dus liever niet voor yoghurt als tussendoortje, want dan kan je wel een overflow aan kalk krijgen.”
 6. Matig met vet en suiker
  Mensen met overgewicht hebben vaker nierstenen. Eet dus niet te veel vet en suiker. “Als je te veel eiwitten, vet en suiker in je bloed hebt, wordt dit omgezet in oxalaat, een stof die nierstenen vormt."

Bron(nen):   HLN