Huisartsen zijn hoge werkdruk zat: ‘Staan nu als één man op tegen onbeschofte neerbuigendheid’

Huisartsen pikken de houding van minister Ernst Kuipers en het ministerie van Volksgezondheid niet meer. 1550 huisartsen, 'die hun vak ten onder zien gaan door verzekeraars, VWS en sommige specialisten', hebben zich verenigd in actiegroep 'Help de huisarts verzuipt'.

Het conceptvoorstel van het Integraal Zorgakkoord is net uitgebracht. Daarin worden de afspraken vastgelegd die de komende jaren gaan gelden in de zorg. Er wordt een bezuiniging van 80 miljoen euro voorgesteld voor huisartsen en zelfs 600 miljoen minder voor wijkzorg. Of zoals de kantoortijgers het zo treffend in managementtaal verwoorden: 'Het macrokader wordt meerjarig neerwaarts bijgesteld.'

Specialisten en GGZ krijgen er enkele honderden miljoenen bij. Dit is tegen het zere been van de huisartsen, bij wie het water aan de lippen staat. Het is momenteel heel moeilijk om een huisarts te vinden, bij veel praktijken is er noodgedwongen een patiëntenstop ingevoerd.

Als je wél een huisarts hebt, is het eerder regel dan uitzondering, dat je wekenlang moet wachten op een afspraak, wanneer er geen spoed bij is. Een oor laten uitspuiten kan zo bijvoorbeeld wel zes weken op zich laten wachten.

De druppel
Op 1 juli protesteerden duizenden huisartsen op het Malieveld in Den Haag, maar minister Kuipers negeerde hen. Het is volgens de groep huisartsen nu tijd voor actie en een motie van treurnis richting het kabinet en minister Kuipers. “De huisartsen staan nu als één man op tegen onbeschofte neerbuigendheid, op welk niveau dan ook. Echt, het moet nu afgelopen zijn want wij pikken dit niet langer meer”, schrijft de actiegroep op Twitter.

De druppel die de emmer liet overlopen, was dat huisartsen werden opgedragen om een selectie te maken voor de griepprik bij mensen onder de zestig jaar. Wederom meer werk, zonder overleg met VWS, zonder extra vergoeding. Ze moesten het via de media vernemen en zijn helemaal klaar met de opstelling van Den Haag.