Hoe je makkelijk een splinter verwijdert

Het is een bekende situatie voor veel ouders: je kind speelt op blote voeten in de tuin en komt binnen met de klacht dat ze ergens op zijn gestapt.

Je kijkt naar hun voet. Ja hoor: een splinter.

Moet je het pincet uit het medicijnkastje pakken, of je kind naar de spoedeisende hulp brengen om het te laten verwijderen? Of moet het er überhaupt uit?

"Het is vooral belangrijk om organisch materiaal - zoals hout of een doorn - zo snel mogelijk te verwijderen, omdat het sneller geïnfecteerd kan raken dan anorganisch materiaal - zoals metaal of glas", zegt kinderarts W. Kyle Mudd, DO. De splinter moet dezelfde dag worden verwijderd.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat er een splinter moet worden verwijderd, is het tijd om te beslissen of je de beste persoon om dat te doen, of dat de dokter nodig is. Maar soms is de dokter nodig.

 • De splinter is de huid bij het oog of onder de vingernagel binnengedrongen.
 • Je ziet tekenen van infectie, zoals een rode of verharde huid, of een witte of gele afscheiding.
 • De splinter is verticaal in de huid gekomen. Deze kunnen vooral thuis moeilijk te verwijderen zijn, maar artsen hebben extra hulpmiddelen die kunnen helpen.
 • De splinter is diep of is gebroken tijdens pogingen om deze te verwijderen.
 • Je hebt een kwartier lang tevergeefs geprobeerd om de splinter er uit te halen

Hoe een splinter thuis te verwijderen

 1. Wassen. Als je thuis gaat proberen de splinter te verwijderen, is de eerste stap om je handen en het getroffen gebied te wassen met water en zeep.
 2. Inspecteer splinter goed. Vaak is een splinter erg klein en op een moeilijk bereikbare plek. Zorg ervoor dat u een vergrootglas en goede verlichting gebruikt om het getroffen gebied goed te bekijken.
 3. Weken (optioneel). Het weken van het versplinterde gebied in warm water gedurende een paar minuten voordat je het eruit probeert te halen, kan de huid buigzamer maken, maar is niet noodzakelijkerwijs vereist. Jongere kinderen hebben al de neiging om een zachte huid te hebben, dus als je weekt, hoef je het maar een paar minuten te doen.
 4. Steriliseren. Als de splinter vrij horizontaal in de huid is gekomen en een deel ervan uitsteekt, kunnen een pincet en een naald afgeveegd met ontsmettingsalcohol nuttig zijn om het eruit te krijgen. In een situatie waarin de hele splinter zich onder de huid bevindt, kan een gesteriliseerde naald het beste hulpmiddel zijn.
 5. Breng de splinter naar de oppervlakte. Vooral als het een diepe splinter is, zal het gebruik van een naald helpen om het naar de oppervlakte te brengen. Wanneer je de splinter gaat verwijderen, knijp dan niet in de huid, waarschuwt Dr. Mudd, want dat kan druk uitoefenen op de splinter en ervoor zorgen dat deze in fragmenten breekt. "Ik vertel mensen om de splinter te visualiseren en de naald te gebruiken om de bovenste laag huid te openen om het materiaal bloot te leggen dat je probeert te verwijderen," legt Dr. Mudd uit.
 6. Verwijderen. Zodra de splinter aan de oppervlakte is, kunt u dezelfde naald gebruiken om deze volledig te verwijderen. Je kunt ook proberen een schoon pincet te gebruiken om voorzichtig aan het zichtbare uiteinde te trekken. "Zodra de splinter is blootgelegd, kun je proberen hem met een pincet vast te pakken en eruit te trekken langs dezelfde route als waar hij de huid is binnengekomen," zegt hij.
 7. Voorkom infectie. Als u erin slaagt de splinter te verwijderen, wast u het getroffen gebied met zeep, doet u er wat antibiotische zalf of vaseline® overheen en bedekt u het met een verband.
 8. Geen paniek. Als je na 10 of 15 minuten proberen de splinter er niet uit kunt krijgen, is het tijd om hulp te zoeken bij een medische professional. "Je wilt geen onnodige angst bij je kind veroorzaken," zegt Dr. Mudd. "Ga die dag naar de spoedeisende hulp of je kinderarts, indien mogelijk."

Bron(nen):   Cleveland Health