Libanon blijft niets bespaard: cholera-epidemie breekt uit en zorgt voor meerdere doden

Ooit was Libanon een welvarend, modern en drukbezocht vakantieland, maar daar is al lang niets meer van over. Na een burgeroorlog en decennialange politieke spanningen en conflicten leek het de goede kant op te gaan, maar de afgelopen jaren is het land economisch ingestort. Nu krijgt het ook nog te maken met een cholera-uitbraak.

Driekwart van de Libanezen leeft onder de armoedegrens en de banken staan op omvallen, dus mogen mensen hun spaargeld niet opnemen. Nu is daar een nieuw gevaar voor de bevolking. De ziekte cholera – een acute bacteriële diarree-infectie die uitdroging en soms de dood tot gevolg heeft – verspreidt zich over het land. “Dit kan honderdduizenden mensen in nog grotere kwetsbaarheid duwen”, zegt vluchtelingenorganisatie Oxfam.

De waterinfrastructuur in het land is goeddeels ingestort, waardoor de ziekte snel om zich heen kan grijpen. Er zijn de afgelopen week al 287 cholerabesmettingen en elf sterfgevallen – waaronder een vijf maanden oude baby – geteld. Oxfam repareert zo veel mogelijk sanitaire voorzieningen en deelt watertesten en hygiënekits uit.

“Het gebrek aan elektriciteit, schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zorgt ervoor dat cholera zich snel kan verspreiden onder de zwaar getroffen bevolking. De meest kwetsbare mensen lopen er het grootste risico. Er zijn dringend meer middelen nodig om deze uitbraak in de kiem te smoren”, aldus Catherine De Bock van Oxfam.