Genezen van diabetes? Leefstijl werkt beter dan medicijnen

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en nog eens 1,1 miljoen Nederlanders zitten in een voorstadium daarvan. Het mooie is: met een gezonde leefstijl is veel leed te verhelpen en te voorkomen. Daarover schrijft het AD.

Naar verwachting krijgt een op de drie Nederlanders van 45 jaar of ouder diabetes type 2. En dat is erger dan je misschien denkt. Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds, vertelt in de krant: "De ziekte heeft ontzettend veel impact op iemands leven, dat wordt vaak onderschat. Je moet er zeven dagen per week, ieder uur van de dag rekening mee houden.”

De helft van de diabetespatiënten krijgt bovendien last van complicaties aan bijvoorbeeld hart of nieren. En het kost bakken met geld. Naar verwachting lopen de zorgkosten voor diabetes op tot 8 miljard euro per jaar.

Gezonder eten, meer bewegen
Er zijn weinig ziektes waarbij leefstijl zo'n grote rol speelt als bij diabetes. 90 procent van het aantal gevallen valt te voorkomen door gezonder eten en meer bewegen. Bijna 40 procent kan van de ziekte afkomen door gezonder te gaan leven, zo blijkt uit onderzoek van het LUMC en TNO.

Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl stelt in het AD dan ook dat er nog veel meer aandacht moet komen voor een gezonde leefstijl. Hij adviseert om minder zetmeelrijke producten te eten, zoals pasta, aardappels en granen. Ook rood vlees vermijd je liever.

En bewegen moet je juist meer doen. Dat betekent echt niet dat je elke dag naar de sportschool moet. "Matige beweging de hele dag door helpt al. Dus neem de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de auto, loop af en toe even weg van je computerscherm en maak een ommetje.”

Bron(nen):   AD