Australische wetenschappers zetten grote stap richting genezing van HIV met mRNA-technologie

gezondheid
donderdag, 05 juni 2025 om 16:56
fusion medical animation rnr8d3fnuny unsplash
Wetenschappers van de Universiteit van Melbourne hebben een methode ontwikkeld om slapende HIV-cellen wakker te maken met behulp van mRNA-nanotechnologie. Dat kan een belangrijke stap zijn richting de genezing van HIV.
Het grootste probleem bij het genezen van HIV is dat het virus zich verstopt. Zelfs wanneer patiënten medicijnen slikken die het virus onderdrukken, blijven er altijd enkele geïnfecteerde cellen over die 'slapen'. Deze slapende cellen kunnen het virus opnieuw laten uitbreken zodra iemand stopt met medicijnen.
Het onderzoeksteam heeft een nieuwe manier ontwikkeld om medicijnen precies bij deze verstopte cellen te krijgen. Ze gebruiken minuscule vetbolletjes om genetische instructies af te leveren aan de juiste plekken in het lichaam.
Hun doorbraak is dat deze vetbolletjes veel beter werken dan bestaande methoden. Waar oude systemen vooral werkten bij actieve cellen, bereiken de nieuwe bolletjes tot 76 procent van de slapende cellen zonder schadelijke bijwerkingen.
Veelbelovende resultaten
In tests met cellen van HIV-patiënten die medicatie gebruiken, bleek de methode goed te werken. Het systeem presteerde zelfs beter dan traditionele labtechnieken die cellen kunstmatig activeren.
Het voordeel is de precisie: waar huidige medicijnen vaak bijwerkingen hebben omdat ze veel verschillende cellulaire processen beïnvloeden, richt deze nieuwe methode zich alleen op het HIV-virus.
Maar hoewel de resultaten veelbelovend zijn, moet nog veel onderzoek worden gedaan voordat dit bij mensen kan worden getest. Bovendien is het wakker maken van het virus waarschijnlijk niet genoeg; er zijn aanvullende behandelingen nodig om de geactiveerde cellen ook daadwerkelijk te vernietigen.