Lang en gezond leven: 5 tips van de belangrijkste experts

gezondheid
woensdag, 21 februari 2024 om 11:58
156021525
Gezond oud worden, het is zo ongeveer de grootste wens die we hebben. Voor een deel moet je gewoon geluk hebben, maar je kunt er ook zelf iets aan doen. Psychologie Magazine vroeg 14 van de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied om raad. Dit zijn hun adviezen.
 1. Bewegen
  Vrijwel allemaal noemen ze lichaamsbeweging als eerste tip voor een lang gezond leven. Wel zijn ze verdeeld over de intensiteit van de beweging. Sommigen zijn ervan overtuigd dat je je in het zweet moet werken, anderen stellen dat een flinke wandeling genoeg is. Hoe dan ook: kom uit die bureaustoel en beweeg. Het is het beste medicijn dat er is.
 2. Gezond eten
  De experts zijn het eens: er bestaan geen superfoods, zelfs geen superdieet. Wat ze wel adviseren: eet volkoren producten, meer peulvruchten, meer eiwitten, meer noten. En in algemene zin: eet vooral minder. Supplementen zijn in principe niet nodig, behalve vitamine D.
 3. Minder stress
  Stress is slecht voor bijna alles, zeggen de experts. Je wordt vatbaarder voor ziektes, slaapt slechter en eet ongezonder als je veel stress hebt. Zoek uit wat voor jou helpt tegen stress: ga sporten, tuinieren of muziek luisteren, maar niets moet. Een expert benadrukt dat veel stress ook voortkomt uit dat we zoveel moeten van onszelf.
 4. Minder ontstekingen
  Onze leefwijze veroorzaakt laaggradige ontstekingen, zo lijkt steeds meer bewezen te worden. Dit zijn doorsudderende kleine ontstekinkjes die onder meer zouden worden veroorzaakt door fijnstof en transvetzuren (in koekjes en chips). Veel is er nog niet over bekend en hoe ernstig het precies is, moet nog worden onderzocht. Het goede nieuws: lichaamsbeweging vermindert vermoedelijk de ontstekingsgraad, net als groente en fruit.
 5. Koester je relatie
  Gelukkig getrouwde mensen leven langer. Vooral de man profiteert van een relatie. Dit komt waarschijnlijk doordat de vrouw de sociale contacten beter onderhoudt. Vooral single mannen hebben dus flink wat te winnen bij een langdurige relatie, maar ook vrouwen kunnen door te trouwen hun levensverwachting licht verhogen. Er is wel een maar: alleen blijven is altijd nog beter dan scheiden. Een scheiding blijkt erg ongezond, en opnieuw trouwen herstelt de aangerichte schade maar een beetje.