Oogarts verwijdert 23 wegwerplenzen uit de oogkas van bejaarde Amerikaanse

gezondheid
zaterdag, 22 oktober 2022 om 12:49
anp 150452197
Een zeventigjarige vrouw uit Californië voelde iets vervelends in haar oog en ging naar de oogarts voor controle. Diep onder haar bovenste ooglid bleken 23 wegwerplenzen verstopt. Het verwijderen leverde fascinerende beelden op.
“Ik stond zelf gewoon versteld. Ik had iets van: dit is te gek. Ik heb dit nog nooit eerder gezien”, vertelt oogarts Katerina Kurteeva aan TODAY. “Alle contactlenzen waren verborgen onder het bovenste ooglid, als een stapel pannenkoeken, bij wijze van spreken.”
De vrouw kwam langs voor een consult vanwege een vreemd aanvoelend rechteroog en wat vrijkomend slijm. “Het leek wel een spel kaarten wat uit de oogkas tevoorschijn kwam”, zegt Kurteeva. De vrouw had gelukkig geen oogontsteking, maar slechts een lichte irritatie. De behandeling was dus vrij eenvoudig.
Het gaat wel vaker mis met wegwerplenzen bij oudere mensen. Ze vergeten soms om de lenzen te verwijderen en hebben na jarenlang dragen vaak een minder gevoelig hoornvlies. Ook komt er met de leeftijd meer ruimte onder het bovenooglid, waardoor lensdragers niet meteen merken dat oude lenzen achterblijven in de holte. Maar na een stuk of twintig stapelen de klachten zich op.
Op de Instagrampagina van de oogarts is in geuren en kleuren te zien hoe de 23 wegwerplenzen uit het rechteroog van de vrouw worden verwijderd: