Journalisten op WK Qatar sterk beperkt en overal gevolgd: 'Ze willen geen pottenkijkers'

Sport
zaterdag, 22 oktober 2022 om 11:14
welingelichtekringen header 1
De buitenlandse pers is welkom op het WK in Qatar, maar van harte gaat het niet. Via apps worden ze overal gevolgd en zomaar iemand interviewen is er niet bij.
De NOS, RTL en SBS hebben een lijst toegestuurd gekregen met locaties waar ze niet mogen filmen. In de woonwijken waar de uitgebuite arbeidsmigranten wonen mogen journalisten alleen naar binnen met een speciale vergunning en die is moeilijk te krijgen.
Stiekem gaan is er ook niet bij, want iedereen moet twee apps downloaden waarmee ze continu kunnen worden gevolgd. RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens, die in Qatar was, vertelt aan RTL: "Het is een naargeestige dictatuur waar persvrijheid zo goed als niet bestaat. Ze willen geen pottenkijkers die kritische verhalen naar buiten brengen."
Toch is hij weleens in een werkkamp geweest door over een hek te klimmen. "Dan pas zie je de schaal van de uitbuiting, de vele tienduizenden gastarbeiders die echt in onmenselijke omstandigheden worden opgehokt. De rest is propaganda."
Gerard den Elt van de Nederlandse Sport Pers denkt toch dat het meevalt met hoe journalisten worden behandeld. "Het zou slechte PR zijn als ze journalisten beperken. Dat is het bewijs dat die niet vrij hun werk kunnen doen. En je gaat je toch afvragen wat ze te verbergen hebben? Ik vermoed dat ze het journalisten niet lastig zullen maken."