Kloteleven

In Frankrijk bestaat een bijzondere site met de meest gekke ultra-korte verhalen, Vie de merde (Kloteleven) geheten. De site is verschrikkelijk populair; iedere dag komen er 70.000 bezoekers om te lezen welke verhalen van alledaagse waanzin er nu weer zijn gepost. 
Een man krijgt twee sms'jes van zijn vriendin. In de eerste schrijft ze dat ze de verkering uitmaakt. Daarna komt een tweede sms: sorry, schrijft ze, dat eerste bericht was voor een andere jongen bestemd. Ander voorbeeld. Iemand schrijft: mijn baas kwam het kantoor binnen en vroeg wat ik aan het doen was. Ik ben bezig te vertrekken, zei ik. Hij was vergeten dat ik juist was ontslagen. 
Vie de merde is begonnen door de twintigjarige Maxime Valette die gewoon zijn eigen treurige verhaaltjes postte, daarna kwamen de verhalen van andere bezoekers erbij. Inmiddels kan hij aardig rondkomen van de advertentie-inkomsten. De site staat op nummer negen van de Franse Google-zoekmachine en dagelijks komen er ongeveer duizend nieuwe verhalen bij. Die lang niet allemaal op de site verschijnen, want er wordt streng geselecteerd.
Het is voor inzenders een vereiste dat hun verhaaltjes leuk zijn. Sterker nog: een zeker leedvermaak is min of meer verplicht. Le malheur des uns fait le bonheur des autres. Wie niet humoristisch schrijft, is nagenoeg kansloos om tot de site door te dringen. En of een verhaal ook waargebeurd is, wordt door niemand nagetrokken. 
Nog eentje. 
Vandaag kreeg ik te horen dat ik kanker had. Ik belde mijn familie, zei dat ik een belangrijke mededeling voor ze had en nodigde ze uit vanavond te komen. Maar niemand kon. Toen ik vroeg waarom niet, zeiden ze dat naar mijn neefjes gingen die een nieuwe grootbeeld tv hadden gekocht.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Vie de merde