"Rechtse media in VS zijn aan het demoniseren"

De discussie doet denken aan die in Nederland, waar de media en linkse politici zijn beschuldigd van het demoniseren van Pim Fortuyn – want die was rechts en dus gevaarlijk. In de Verenigde Staten speelt momenteel hetzelfde, maar zijn de verhoudingen precies omgedraaid. Daar worden journalisten en rechtse politici nu beschuldigd van het demoniseren van Barack Obama, want die is progressief en dus gevaarlijk.
Columnist Paul Krugman – ook bekend als Nobelprijswinnaar economie –  schrijft in The New York Times dat rechtse media als Fox News en The Washington Times met hun extreme commentaren een klimaat scheppen waarin rechts-extremisten zich geroepen voelen hun toevlucht te zoeken in geweld. Recentelijk is een abortusarts vermoord door een fanatieke anti-abortusactivist en deze week pleegde een bejaarde nazi een aanslag op het Holocaust Museum.
Krugman wijst erop dat de abortusarts door rechtse media is omschreven als ‘babymoordenaar’ en als een man met bloed aan zijn handen. Ze hebben net niet opgeroepen tot geweld, maar bieden volgens Krugman wel een platform voor maffe samenzweringstheorieën die gevaarlijk kunnen zijn. Neem commentator Glenn Beck van Fox News waar miljoenen mensen naar kijken –  die heeft het over een ‘totalitaire’ agenda van Barack Obama en suggereert dat er wordt gewerkt aan de bouw van concentratiekampen.
Republikeinse politici doen vrolijk mee aan de stemmingmakerij. Zij spreken over de president als ‘een valse profeet’ en suggereren dat de Amerikaanse regering het gevaar van de Mexicaanse griep overdrijft, omdat de overheid op die manier meer grip hoopt te krijgen op de burgerbevolking. Laten we niet vergeten, schrijft Krugman, dat de op-een-na-grootste aanslag in de Verenigde Staten – de aanslag in Oklahoma City – het werk was van geflipte rechtse complotdenker. Sommige media en politici zijn dit soort gevaarlijke gekken aan het aanmoedigen.

Bron(nen):   The New York Times