Lachen om klimaatsverandering

De klimaatkunde heeft de laatste maanden al voor de nodige hilariteit gezorgd. Gletsjers die zouden verdwijnen maar toch opeens niet, de emails van een vooraanstaand wetenschappelijk instituut die op straat kwamen te liggen ('Climategate'), de trein van minister Cramer naar Kopenhagen die vol bleek te zitten met geronselde milieuactivisten waar Jacqueline een geheim potje geld voor had aangesproken; er waren momenten dat we niet meer bijkwamen.
Het goede nieuws is dat de beroemde Ian McEwan nu met een nieuwe roman komt, 'Solar' geheten, waarin allerlei vrolijke verwikkelingen in de klimaatwetenschap worden beschreven. 
Vanaf zijn eerste boek 'De laatste dag van de zomer' is McEwan een zeer gezien schrijver in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Hij verkocht wereldwijd zo'n 15 miljoen boeken en heeft inmiddels een enorme reputatie. 
In 'Solar' is de hoofdpersoon een Nobelprijswinnaar (vergelijk W.F. Hermans' 'Onder professoren') in de natuurkunde die zijn vastgelopen loopbaan probeert vlot te trekken. De wereld van onderzoek en wetenschap wordt door McEwan met veel humor en op satirische wijze beschreven, aldus The Wall Street Journal. De krant zegt dat het eigenlijk een 'comic novel' is, dus wie dacht dat hij voor het laatst om het klimaat had gelachen, die heeft te vroeg gejuicht. 
Ga naar de link voor een uitgebreid interview met Ian McEwan.

Bron(nen):   The Wall Street Journal