DigiD is zo lek als een mandje

Media
donderdag, 04 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Volgens experts op het gebied van beveiliging is DigiD zo lek als een mandje. Het DigiD systeem kun je vergelijken met een soort van paspoort, maar dan digitaal. Overheidsinstanties gebruiken het om iemands identiteit digitaal te verifieren. Je zou daarom denken dat dit systeem uitermate goed beveiligd is, aangezien deze gegevens in verkeerde handen voor een hoop narigheid kunnen zorgen.
Volgens computerexperts is het systeem echter makkelijk te kraken en zijn er de afgelopen maanden een hoop zaken naar boven gekomen waarbij er voor miljoenen werd gefraudeerd. Bij fraude wordt het geld voor bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslagen overgemaakt op de verkeerde rekening.
Wanneer je je DigiD gegevens opvraagt, krijg je die per post toegestuurd. Hier zit meteen al een groot risico aangezien criminelen hierbij hun slag al kunnen slaan. De criminelen kunnen bijvoorbeeld iemand hebben werken bij de postbedrijven die de brieven onderschept. Of ze kunnen de post uit de brievenbus halen. Daarnaast mogen mensen hun eigen naam en wachtwoord kiezen en kiezen vaak hetzelfde wachtwoord waardoor dat makkelijk te kraken is. Ook zijn de sms'jes die je krijgt van DigiD bij het inloggen niet goed beveiligd en zouden deze kunnen worden meegelezen door anderen.
Volgens de experts is de perfecte oplossing om hetzelfde systeem in te voeren als banken. Hierbij krijg je bij elke transactie een unieke code, deze is slechts één keer te gebruiken en daarom hebben criminelen vrijwel niks aan deze code. Het nadeel van zo'n systeem is dat het een hoop geld kost. Naar verwachting komt er na de zomer een 'statusupdate' van minister Donner over de toekomst/ opvolging van DigiD.