ZZP-er: Zelfstandige-Zonder-PvdA? Scherpe kritiek op lijsttrekker Samsom

De PvdA en de ZZP-boete: Struikelt Diederik Samsom in het zicht van de finish? Kleedt PvdA ZZP-ers uit? Of is het een storm in een (online) glas water. Zeker is dat de PvdA er op Twitter fors van langs krijgt. De PvdA krijgt het nadeel van de twijfel. Niet leuk twee dagen voor de verkiezingen. Reactie van ZZPNederland:' ZZP-er verliest E.1600 netto'. De website waar het allemaal mee begon: 'Heel slechte, stiekeme maatregel'. Een selectie uit de talrijke Tweets: @simonhania: Word een beetje moe van al die mauwende #ZZP-ers met hun pas ontdekte dubbele belastingaftrek. Als je het daarvan moet hebben... @pierrecarriere: Ik heb altijd hard gewerkt om het te voorkomen, maar helaas, ook ik ben zielig verklaard! @corny749: Dus de Partij van de "Arbeid" schaft de arbeidskorting af? Dat is net zoiets als de PVV die voor de sharia is. @hanshugenoot: Oei #zzpboete gaat zetels kosten @diederiksamsomd en nog een beetje laconiek doen ook De arrogantie komt nu al bovendrijven PvdA-kamerlid: ZZP-er heeft juist belang bij PvdA @alex_ditvoort: "PvdA wil zzp'ers stiekem korten", nog een reden om niet op #PVDA te stemmen. @hans_vanz: De #ZZP-naaistreek van de #PvdA verraadt 'n bedenkelijke mentaliteit. @Fon_Tunnissen: #samsom heeft 700.000 #zzp-ers naar andere partijen gejaagd! Lekker bezig! @joostniemoller: Wie als ZZP-er nog PvdA stemt is niet goed bij zijn hoofd. @stzzpnederland: Veel boosheid om plan PvdA schrappen arbeidskorting voor ZZP http://bit.ly/RvuE1V  Kost veel stemmers, nog geen officiële reactie van @pvda @bartvaneL: #ZZP'rs die zich bang laten maken voor de #PvdA, lees ff dit  & dit.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Aad Nijmeijer

  Wel het hele verhaal graag.
  Bij de PvdA zijn de ZZPers met een laag inkomen beter uit.

  De PvdA wil met deze maatregel het verschil in belastingdruk tussen ondernemers en werknemers verkleinen.
  Een werknemer met een loon van 20.000 euro betaald 3.100 euro aan belasting tegen 216 euro belasting voor een zelfstandige.
  Uit een rapport van het Centraal Planbureau bleek vorige maand al dat vooral door de zelfstandigenaftrek zzp’ers een belastingvoordeel hebben ten opzichte van werknemers.
  Ondernemers zijn volgens het CPB op andere posten weer beter uit. Voor de eigen vermogensaftrek wordt 1,1 miljard euro extra uitgetrokken. Verder zijn zelfstandigen met een lager inkomen in de plannen van de PvdA minder kwijt aan zorgpremie.

  • IwanovKapotjeplov

   Een ZZPer met 20.000 euro inkomsten betaald minder belasting, maar daar staan andere dingen tegenover, zoals:

   – een behoorlijk groter inkomensrisico/minder werkzekerheid.
   – alle verzekeringen zelf betalen. Al eens gekeken wat bv. een arbeidsongeschikheidsverzekering kost voor een ZZPer!?
   – risico van wanbetalers.
   – kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld

   Los dat eerst maar eens op PvdA!

   (in antwoord op Aad Nijmeijer)
   • Aad Nijmeijer

    Dit gaan we doen: •Waar teveel ZZP’ers in armoede leven, wil de PvdA in sectoren die zich daarvoor lenen minimumtarieven invoeren. Verdiensten moeten tenminste genoeg zijn om pensioen op te bouwen en om een verzekering te kunnen veroorloven voor arbeidsongeschiktheid en ziekte. •De PvdA moedigt nieuwe vormen van solidariteit onder zelfstandigen aan. De broodfondsen als verzekering tegen risico’s als ziekte en arbeidsongeschiktheid verdienen actieve fiscale steun. •Daartegenover staat wel de plicht om zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. •ZZP’ers krijgen onder bepaalde omstandigheden toegang tot de bijstand. •ZZP’ers krijgen toegang tot bestaande fondsen voor scholing. •ZZP’ers krijgen recht op even goede arbeidsomstandigheden als werknemers. •Schijnconstructies waarbij de werkgever een werknemer eerst ontslaat om deze vervolgens als ZZP’er weer in te huren, gaat de Arbeidsinspectie harder aanpakken. Er komen extra inspecteurs, gefinancierd uit de eigen extra opbrengsten. •Werknemers die als ZZP’er aan de slag gaan, mogen aangesloten blijven bij hun bestaande pensioenfonds of -verzekering. •De overheid moet ervoor zorgen dat ZZP’ers in alle gevallen waarin de ZZP’er aan de gestelde functie-eisen kan voldoen kunnen meedingen naar opdrachten. •De verschillen in de fiscale behandeling van werknemers en ZZP’ers maken we kleiner. Dit doen we ook voor de premie zorgverzekering. Bij schuldhulpverlening voor ZZP’ers wordt niet langer vereist dat ze hun bedrijf stopzetten om ervoor in aanmerking te kunnen komen

    (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
    • IwanovKapotjeplov

     Strak plan!

     Maar eerst toch maar even afwachten wat er in de praktijk terecht van gaat komen.

     (in antwoord op Aad Nijmeijer)
 2. Apex

  Ayn Rand wordt met liefde door Samson in de realiteit gebracht.
  800 miljoen afpakken van hen die de klappen van de crisis op de arbeidsmarkt hebben opgevangen. Die geen recht op solidariteit, uitkering, arbeidsongeschiktheidsverzekering of hypotheekgarantie etc, hebben
  De PvdA mag dan op enorme winst staan, het blijven de infame dieven die ondernemers lokaal en landelijk leegstelen, die ze al decennia zijn.

 3. Cornelis Berend

  Als zelfstandige ben je een soort aangeschoten wild. De rechten die een gewone arbeider heeft, bijvoorbeeld als hij in financiële problemen komt (‘afloswaardigheid’, schuldsanering) gaan niet op voor een zelfstandige. Het blijft toch een partij van dogmatische arbeiders, omgekeerde christenen, die niet zeggen “wat van mij is, is ook van jou”, maar: “wat van jou is, is ook van mij”. Die zelfstandigenaftrek dus…. terug naar de arbeiders. Wellicht kan Samson zich inzetten om weer een scheepswerf te beginnen in de Amsterdamse haven, met heel veel personeel.

 4. Koos_Koets

  Als ZZP’er betaal ik al jaren (meer dan 25 jaar om precies te zijn), WW premie, maar ik ben uitgesloten van een WW uitkering mocht dat nodig zijn.
  Wil de heer Samsom zo vriendelijk zijn die ongelijkheid ook meteen even te repareren?
  Bij voorbaat dank!

 5. hesterhaasbroek

  “Citaat van Mei Li Vos: “De PvdA wil de arbeidskorting afbouwen omdat die in feite een dubbele aftrekpost is. De korting is bedoeld om je een vrijstelling te geven voor de kosten die je maakt voor je werk (laptop, gereedschap, materialen) maar die mag je als zelfstandige al aftrekken. Dat is dubbelop. Het geld dat we ermee vrijspelen willen we inzetten voor gerichte ondersteuning van de lage inkomens. Dus ook zelfstandigen met een laag inkomen” (bron: http://www.pvda.nl/berichten/2012/09/ZZP+eerlijk+en+sociaal)

Reacties niet toegestaan