België verdeeld: Mag kitten Lee blijven leven?

Een schattig kitten van 2 maanden is al dagen voorpaginanieuws in Vlaanderen. En het verdeeld het land. Je bent voor Lee (de meesten) of je vindt dat Lee dood moet.

Twee studentes psychologie liepen stage in Peru en ontfermden zich over schattig zwerfkitten Lee. Maar ineens was er corona en moesten ze hals over kop met de laatste repatriëringsvlucht naar België. Ze namen Lee mee. Hij had eigenlijk moeten worden geënt tegen hondsdolheid. Die ziekte heerst in Peru en België houdt die graag buiten.

Toen de autoriteiten (Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, FAVV) er lucht van kregen dat er een niet-geent kitten de gezondheidstoestand in België bedreigt eiste de FAVV dat Lee werd gedood.

De studentes lieten Lee onderduiken. De FAVV viel binnen met veel machtsvertoon, maar vonden geen Lee. De FAVV eiste in een rechtszaak dat Lee werd gedood op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag.

Daar staat de zaak nu, want de rechter heeft de partijen twee weken gegeven om de zaak op te lossen.

Dierenminnend Vlaanderen schaart zich intussen massaal achter de kat. Sinds gisteren worden T-shirts aan de man gebracht met het opschrift ‘Blijf van mijn poesje!’, en ook online groeit ‘Team Lee’ in sneltempo aan. Meer dan 36.000 mensen ondertekenden de petitie om het dier in leven te houden. 

Bron(nen):   HLN