Wilde dieren spotten in Europa: hier vind je apen, lynxen en beren

De Big Five ga je er niet vinden, maar ook in Europa zijn wilde dieren. Velen vermijden ze misschien liever, maar voor de echte avonturiers zetten we ze op een rij.

Geen olifanten of leeuwen op het Europese continent, maar wat dacht je van de beer, de lynx, de wolf en de aap.

Bruine beren vind je onder meer in Scandinavië: in het noorden en midden van Zweden, het oosten van Noorwegen en in Finland. Alleen al in Zweden zijn er naar schatting zo'n 3000 bruine beren. Verder leven ze ook in Oost-Europa. Kroatië wordt bijvoorbeeld genoemd als plaats waar beer en mens goed samenleven. Je kunt bruine beren zomaar tegenkomen in de nationale parken van het prachtige land.

Tenslotte vind je ook nog een enkele beer in de Spaanse Pyreneeën, vooral in de streek Ribagorza. Er leven er nog zo'n vijftig. Ook in de Alpen lopen trouwens nog enkele tientallen exemplaren rond.

Maar genoeg over de beer, want er is meer te beleven op diergebied. Zo vind je orka's in het noorden van Noorwegen en voor de kust van IJsland. In de zomermaanden kun je ze op zee gaan spotten samen met bruinvissen, bultruggen en vinvissen.

Dan zijn er natuurlijk ook nog wolven. Daarvoor hoef je het land niet eens uit, al is de kans wel heel klein dat je er op de Veluwe eentje tegenkomt. Wil je een wolf in het wild zien dan kun je beter naar Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Spanje of Zweden gaan. Overal neemt de wolvenpopulatie toe.

Ook de wilde katachtige mag in Europa niet ontbreken. We hebben de Iberische lynx, die zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk voorkomt in Spanje en dan vooral Andalusië.

Tenslotte zwemmen er nog reuzenhaaien in de Noordzee en vind je Berberapen op de rots van Gibraltar. Genoeg te beleven dus voor de wilde dierenliefhebber.

De Iberische lynx is de zeldzaamste katachtige ter wereld, en komt alleen nog voor in twee gebieden in Andalusië, in het zuiden van Spanje.
Foto: ANP / Marten van Dijl

Bron(nen):   Metro