De omegablokkade: waarom het nog wel een tijdje warm en droog blijft

Het is bijzonder aangenaam weer en dat blijft nog wel even zo. De oorzaak? Volgens de Europese weermodellen helpt de omegablokkade ons aan een mooie meimaand.

“Een omegablokkade is een weersituatie waarbij een krachtig hogedrukgebied ontstaat en boven een regio blijft liggen”, vertelt Martijn Peters, wetenschapsexpert van VTM Nieuws tegen het Vlaamse HLN. “Dat vormt dan een schild tegen depressies en lagedrukgebieden, want die blijven aan de zijkant hangen en dat zorgt voor aanhoudend mooi weer. Een omegablokkade kan gemakkelijk vijf dagen tot zelfs twee of drie weken duren.”

We profiteren van een warme westelijke tot zuidwestelijke stroming met Atlantische lucht. Die komt tot stand tussen een hogedrukgebied van het noordwesten van de Azoren tot de Golf van Biskaje en depressies van het zuiden van Groenland tot Scandinavië.

Het leidt tot dagenlange zomerse warmte, die in ieder geval tot woensdag aanhoudt, maar waarschijnlijk zelfs tot diep in juni, vertelt klimatoloog Karsten Brandt aan het Duitse Bild.

De omegablokkade verwijst naar de vorm van het fenomeen op een weerkaart. Die lijkt op de Griekse letter. Het is niet de eerste keer dat we te maken hebben met een omegablokkade. In maart hadden we er ook al een tijdje profijt van.

Bron(nen):   HLN