Voor het eerst doodt groep wolven mogelijk koe en verwondt drie andere koeien

Het wachten is nog op de DNA-uitslag, maar waarschijnlijk heeft een wolf of groep wolven voor het eerst in ons land een koe doodgebeten. De slachting vond plaats in een weiland ten oosten van Eindhoven.

Het boerenkoppel Peter en Marion Verest ontdekten het bloederige tafereel in hun weiland tussen Someren en Heeze. Van de vier drachtige koeien is er één doodgebeten en de andere drie zijn gewond. De ingewanden hingen uit het gedode dier.

“Ze maken het op zich best goed”, zegt Peter Verest over de gewonde dieren. “We gaan nu twee keer per dag kijken. Ze zijn erg gestresst. We proberen ze tot rust te brengen.” De schrik zit er goed in. “Het lijkt het werk van een wolf, maar dat zijn ze nog aan het onderzoeken”, vertelt de boer.

Boswachter Mari de Bijl van Brabants Landschap is duidelijk: “Echt bizar. Als dit door een wolf is gedaan, is het heel slecht voor het draagvlak van de wolf. Dan denk ik dat we rigoureus moeten ingrijpen en deze wolf moeten afschieten. Want dit gaat alle perken te buiten.”

Het bureau BIJ12, dat voor de provincies de wolvenschade bijhoudt, heeft DNA afgenomen. Mogelijk is het een aanval van meerdere wolven tegelijk geweest. Ze gaan wel eens samen op jacht.

De wolf doden of vangen mag niet in Nederland. Een afrastering voor vee is de beste remedie.

Bron(nen):   Tubantia