Grote natuurbranden in Duitsland en Spanje: extreme hitte eist zijn tol

Inwoners van drie districten in de Duitse deelstaat Brandenburg moeten huis en haard verlaten vanwege een grote bosbrand. Ten zuidwesten van Berlijn is meer dan honderd hectare natuur verwoest. Tegelijk woedt een enorm vuur in de bergen van Spanje.

Duitsland heeft net als veel andere Europese landen te maken met extreme hitte. Het kwik rees tot 38 graden in de regio Brandenburg. In de Franse kustplaats Biarritz werd het zelfs 43 graden, de hoogste temperatuur ooit gemeten in het surfersparadijs aan de Atlantische Oceaan.

Maar het Iberisch schiereiland spant de kroon. In grote delen van Spanje is het nog nooit zo droog en heet geweest in het voorjaar. Dit levert allerlei problemen op. Zo vecht de Spaanse brandweer al dagenlang tegen de vlammen in het grensgebied met Portugal.

Liefst 25.000 hectare is in het berggebied Sierra de la Culebra in rook opgegaan. Bewoners uit verschillende dorpen zijn geëvacueerd in de regio Castilië en León. De temperatuur is vandaag wat gezakt en de felle wind is gaan liggen, wat de bluswerkzaamheden hopelijk zal bespoedigen.