Labradors gedood bij dierproeven in Maastricht

De Universiteit van Maastricht gebruikt labradors voor onderzoek naar hartafwijkingen. De honden worden na de experimenten gedood. Bijna veertig labradors wachten op dit moment op hun dood. Dat beweert de Anti Dierproeven Coalitie volgens de Limburgse omroep L1. De Voedsel- en Warenautoriteit becijferde dat er tussen 2004 en 2012 al 323 honden zijn overleden in de laboratoria van de Limburgse universiteit. Een deel van de honden sterft tijdens de experimenten. De rest wordt na afloop gedood om daarna het hart van de honden nog te onderzoeken. Tijdens de testen wordt via een pacemaker vier tot zes weken lang hartfalen opgewekt bij de honden. De universiteit reageerde schriftelijk in Spitsnieuws: 'Ja, de Universiteit Maastricht gebruikt honden als proefdieren voor wetenschappelijk onderzoek (...) Het gebruik van proefdieren blijft echter in sommige gevallen noodzakelijk om medische doorbraken te realiseren ten behoeve van mens en dier (…) Het onderzoek dient bij grote honden te gebeuren omdat de pacemakers en hun elektroden dezelfde zijn als die in mensen gebruikt worden.' De universiteit behandelt de dieren zo goed mogelijk.

Bron(nen):   L1      

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Als ze daar mee mensenlevens kunnen redden mogen ze van mij zoveel honden dood maken als ze willen.

 2. Dutchy

  Waarom is dit nieuws? Ja er worden dieren gebruikt om van allerlei zaken te ontwikkelen. Echter dit gaat langs allerlei commissies om te kijken of het niet anders kan. Dus de wetenschap beperkt het tot het absoluut noodzakelijke om verder te komen. Dit is puur op sensatie belust, goede reactie van de universiteit overigens.

  • brabantman

   Hoe weet u dat dit door de wetenschap beperkt wordt? Als voorbeeld, ik heb zelf eind 60er jaren meegemaakt als student diergeneeskunde in Utrecht dat daar dieren gedood werden simpel en alleen om de studenten te confronteren met het doden van dieren.De meeste universeiten nu staan onder druk van de pharmacy industrie, dus kom nu niet aan met gewetensvolle commissies. Een dierenleven telt daar niet, neemt u dit van mij aan.

   (in antwoord op Dutchy)
 3. André Somers

  Wellicht kunnen de leden van die Anti Dierproeven Coalitie zichzelf aanbieden als vervanger van die honden zodat er op hen geëxperimenteerd kan worden? Of willen ze als zij zelf of een van hun dierbaren een pacemaker nodig hebben geen goed getest model hebben?

 4. Koper

  Als daarmee een stapje is gezet naar meer kennis, meer kans op herstel of voorkomen van hartziekten bij mensen die bijvoorbeeld je kind, echtgenoot of ouders kunnen redden, ben ik helemaal voor. De aaibaarheidsfactor van dieren moet geen klap uitmaken.

  • Annemiek de Rooij

   Totaal hier niet mee eens. De onderzoeken zijn achterhaald en vooral met de technologie deze tijd! De dieren wachten een langzame en zeer pijnlijke dood. Test lekker op mensen

   (in antwoord op Koper)
   • André Somers

    Ik begrijp dat u zich heeft opgegeven als vrijwilliger om dit te testen?

    (in antwoord op Annemiek de Rooij)
    • Annemiek de Rooij

     Zo’n opmerking zegt gelijk wat over het niveau wat hier rond hangt. Gevangenissen zitten bom vol. Test daar lekker

     (in antwoord op André Somers)
     • André Somers

      “Gevangenissen zitten bom vol. Test daar lekker”

      “Zo’n opmerking zegt gelijk wat over het niveau wat hier rond hangt.”

      Dit is denk ik de volgorde waarin je bijdrage hoort te staan…

      Overigens is er nogal wat leegstand in de gevangenissen. Ze worden niet voor niets aan de lopende band gesloten of verhuurd aan de Belgen.

      (in antwoord op Annemiek de Rooij)
  • Louise

   Testen op dieren als het echt niet anders kan en als het ook echt een verschil maakt: prima.
   Echter, veel onderzoeken, en ik weet bijna zeker dat dit er ook een van is, zijn achterhaalt. Van veel onderzoeken zijn er veel vergelijkbare onderzoeken, waaruit ze de informatie die nodig is uit kunnen halen. Maar ipv literatuuronderzoek te doen naar eerder uitgevoerde onderzoeken, wat minder kosten met zich meebrengt doen ze dit, waardoor ze onnodige onderzoeken doen waar dierenleed bij ontstaat. dat is toch allemaal erg belachelijk.

   (in antwoord op Koper)

Reacties niet toegestaan