Klimaatcrisis ver van je bed? Alleen hittegolven veroorzaakten deze zomer al 20.000 doden in West-Europa

Klimaatschade speelt niet alleen in Pakistan en niet alleen over honderd jaar. Ook hier kost de opwarming van de aarde nu al vele levens. Afgelopen zomer stierven in West-Europa meer dan 20.000 mensen door de hitte.

Het werd deze zomer in Londen 40 graden, in Frankrijk tikte het kwik de 42 graden aan en Spanje ging gebukt onder recordtemperaturen van 44 graden. Zulke hoge temperaturen zouden praktisch onmogelijk zijn zonder klimaatverandering, concluderen wetenschappers van de World Weather Attribution.

Volgens de nationale statistiekbureaus van de betreffende landen vielen er in Engeland en Wales 3271 extra doden in de zomer, in Frankrijk waren er ruim 10.000 meer doden in die periode en volgens Spaanse cijfers waren er 4655 sterfgevallen het gevolg van de hitte in juli en augustus. Duitsland gaat uit van 4500 hittedoden.

Klimaatwetenschapper dr. Friederike Otto verklaart: "Hittegolven zijn een van de grootste bedreigingen van klimaatverandering. Hoge temperaturen zijn verantwoordelijk voor duizenden doden elk jaar weer en de meesten belanden niet in de statistieken."

Bron(nen):   The Guardian