‘Diergezondheidsfonds’ is gekozen als Wakker Dier Eufemisme van 2022

Met de jaarlijkse eufemismeverkiezing vraagt stichting Wakker Dier aandacht voor het dierenleed achter de misleidende termen die de vee-industrie in de media gebruikt. Het woord 'diergezondheidsfonds' won met 30 procent van de stemmen.

Een betere benaming zou 'diervergassingsfonds' zijn, want het diergezondheidsfonds – voor een groot deel bekostigd door boeren, aangevuld door bijdragen van de Nederlandse overheid en de Europese Unie – financiert niet zozeer de verzorging van dieren, maar heeft afgelopen jaar de vergassing van miljoenen vogels mogelijk gemaakt. Na het vermoorden van zijn dieren kan de boer direct zijn stal weer vullen.

Het fonds was echter al snel leeg en de overheid moest het grootste deel van de rekening ophoesten. “De belastingbetaler zou niet moeten opdraaien voor het vergassen van dieren en het in stand houden van de intensieve pluimveehouderij”, zegt vice-voorzitter Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Andere genomineerden waren 'ruimen' (doden), 'warme deken van gas' (massaverstikking) en 'destructiemateriaal' (dode dieren). “De huidige aanpak van de vogelgriep is dieronvriendelijk en schiet ernstig tekort. Met mooie woorden probeert de sector de schandalige situatie te verhullen, om verder te kunnen op een verkeerd ingeslagen weg”, aldus Hilhorst.