Geelbruine akkers door landbouwgif: 'Waarschijnlijk kankerverwekkende' glyfosaat volop gebruikt

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 29 april 2022 om 12:17
anp 447085347

Grote velden en akkers veranderen momenteel van kleur. Dit komt door het gif glyfosaat, hoofdbestanddeel van het omstreden Roundup. Het bestrijdingsmiddel is niet verboden, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het middel kankerverwekkend is en het zenuwstelsel aantast.

Boeren zaaien voor de lente gras in om de bodem te verrijken, maar nu is het tijd voor de gewassen. Glyfosaat biedt uitkomst, want dood gras ploegt makkelijker om en de grond is voor langere tijd onkruidvrij.

Er zijn zo'n 2000 verschillende landbouwgifstoffen, waardoor lastig te bewijzen is dat een specifiek gif gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Toch zijn er sterke aanwijzingen dat glyfosaat schadelijk is. Volgens het RIVM hebben telers een grotere kans op ziektes als Parkinson en Alzheimer. De WHO betitelde glyfosaat eerder al als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'.

FijnstofDe gifstoffen hechten zich aan fijnstofdeeltjes in de lucht en komen ook in ons voedsel terecht. Bas Bloem, hoogleraar neurologie van het Radboud UMC, ziet de zenuwziektes opvallend vaak bij boeren en omwonenden. Hij is ervan overtuigd dat er een link is tussen het spuiten van Roundup en deze slachtoffers.

Eind dit jaar stemmen de EU-landen over de goedkeuring van glyfosaat tot 2032. Het lijkt erop dat Roundup-gebruik ook na dit jaar legaal blijft. Er zijn genoeg duurzame alternatieven voor het giftige goedje. Zo stimuleren Zwitserland en Oostenrijk boeren om aan robuuste rassen, robotica of strokenteelt te doen. Op het Nederlandse platteland zie je daar weinig van terug.

Bron(nen): RTL Nieuws