Geen plek voor biodiversiteit in Europees landbouwbudgetplan: “Verwoestend voor de natuur”

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 21 juli 2025 om 10:20
ANP-531687702
De Europese Commissie werkt aan een meerjarig budget waarin het landbouwbeleid recht wordt getrokken, maar dat plan gaat volgens experts ten koste van de biodiversiteit. Bomen, insecten en natuurlijke zones lopen een groot risico, waarschuwt een groeiende groep wetenschappers en milieuactivisten.
Het nieuwe EU-budget moet coördinatie tussen lidstaten verbeteren, maar “is een verwoestende klap voor de natuur van Europa”, waarschuwen milieuorganisaties. De extra investeringen in intensieve landbouw vormen volgens hen een bedreiging voor wilde soorten, variërend van weidevogels tot bestuivende insecten.
Voedselzekerheid
De Europese Commissie verdedigt haar voorstel door te zeggen dat 35 % van de totale begroting – ongeveer €700 miljard – naar ‘groene doelstellingen’ gaat. Maar zonder aparte potjes “kan die geldstroom ook naar andere prioriteiten stromen”, zeggen critici.
De aanpak van Brussel focust sterk op landbouwproductie, onder het motto voedselzekerheid. Maar door meer subsidies voor grootschalige akkers en minder voor eco-maatregelen, komen natuurvriendelijke stroken en minder bestrijdingsmiddelen onder druk te staan.
Diverse milieuplatformen en Europese Groen-fracties roepen commissaris Wopke Hoekstra op zijn koers bij te stellen. “We kunnen niet alle wilde gebieden blijven opofferen voor landbouw”, zegt europarlementariër Maria Dupont. Ze dringt aan op bindende natuurafspraken die deel van het landbouwbeleid worden.
Wat staat er op het spel?
Bij een voortzetting van de huidige plannen zullen de populaties van vlinders, wilde bijen en weidevogels inkrimpen, waarschuwen milieuwetenschappers. De kracht van ecosystemen, die tot uiting komt in onder andere natuurlijke plaagbestrijding en bodemvruchtbaarheid, zal verminderen. En ook de landschappelijke diversiteit zal afnemen, met een negatieve impact op toerisme en het welzijn van lokale gemeenschappen.
Voorlopig staat het voorstel nog op de plank. De EU-budgetplannen moeten nog goedgekeurd worden door alle 27 lidstaten en het Europese Parlement.
Brussel kan nog bijsturen door extra ecologische criteria in subsidies te zetten en strengere eisen te koppelen aan landbouwsteun. Oproepen om Europese landbouwsubsidies deels te gebruiken voor natuurherstel lijken aan kracht te winnen.
Bron: Politico