Grote ijsplaat Antarctica dreigt binnen vijf jaar in te storten

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 16 december 2021 om 14:13
anp 369766343
Binnen vijf jaar al zou de ijsplaat die nu nog de Thwaites-gletsjer op Antarctica afschermt, kunnen barsten. Als dat gebeurt glijdt de gletsjer zelf sneller de zee in met alle gevolgen van dien voor de zeespiegelstijging.
De smeltende 'doomsday'-gletsjer - zo groot als het Verenigd Koninkrijk - zorgt nu al voor 4 centimeter stijging van de zeespiegel wereldwijd. Een groep Amerikaanse wetenschappers vreest nu dat de gletsjer de komende jaren versneld smelt. Op satellietbeelden is te zien hoe de oostelijke ijsplaat die voor de gletsjer drijft grote barsten vertoont. Als het ding helemaal instort, is de barrière voor de gletsjer weg en zal die eerder weg smelten.
Oorzaak is een warme oceaanstroom die onder de gletsjers doorstroomt, waardoor ze van onderaf smelten. Ook wordt de verbinding met een berg onder water minder sterk, wat de ijsplaat verzwakt.
De regio baart klimaatexperts al langer zorgen. "We weten weliswaar al langer dat het ijs op deze plek aan het afbrokkelen is, maar nu ligt er een wel heel concrete voorspelling voor het einde van deze ijsplaat," aldus Stef Lhermitte, universitair docent geowetenschappen aan de TU Delft, in de Volkskrant.
Het smelten van de Thwaites-gletsjer leidt wereldwijd tot een stijging van de zeespiegel, maar Nederland wordt bijzonder hard getroffen als het smeltwater van de gletsjers zich over de aarde verdeelt.