IJsplaat zo groot als Rome ingestort op Antarctica: "Laat zien hoe snel het kan gaan"

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 25 maart 2022 om 16:15
anp 87858524
Een ijsschots zo groot als Rome is compleet ingestort in het oosten van Antarctica. Het gebeurde slechts enkele dagen na de recordtemperaturen op het continent, zo blijkt uit satellietgegevens.
De Conger-ijsplaat met in januari nog een oppervlak van circa 1.200 vierkante kilometer smelt al sinds halverwege de jaren 2000, maar begin 2020 versnelde de afname van het ijs plotseling. Begin maart bleek de ijsplaat nog maar half zo groot, schrijft The Guardian.
Het oosten van Antarctica kreeg deze week met recordtemperaturen te maken van -11,8 graden, meer dan 40 graden warmer dan normaal. Aard- en planeetwetenschapper bij NASA dr. Catherine Colello Walker zegt dat de ineenstorting van de relatief kleine Conger-ijsplaat 'een van de belangrijkste is op Antarctica sinds de vroege jaren 2000 toen de Larsen B-ijsplaat uit elkaar viel.' Walker: "Het zal geen gigantisch effect hebben, maar het is wel een teken van wat mogelijk komen gaat."
Onbeweeglijke blok ijsGlacioloog aan de universiteit van Minnesota, noemt de ineenstorting van de ijsplaat een verrassing. "We zien Oost-Antarctica nog steeds als die massieve, hoge, droge, koude en onbeweeglijke blok ijs," zegt hij. "Door de geometrie van het ijs gaat het minder snel dan in West-Antarctica." Maar ook in het oosten begint het ijs dus af te kalven.
Professor Matt King, baas van het Australische centrum voor Antarctische wetenschap, is bezorgd. "De snelheid waarmee de Conger-ijsplaat in stukken breekt, herinnert ons eraan dat dingen zomaar kunnen veranderen. Onze CO2-uitstoot heeft invloed op Antarctica en Antarctica slaat terug door overal ter wereld de kustlijn te bedreigen. En dat gebeurt sneller dan we denken."