Smeltende gletsjer wijzigt grens tussen Zwitserland en Italië: berghut gesplitst

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 27 juli 2022 om 11:19
anp 452309218
Een smeltende gletsjer in de Alpen heeft de grens verschoven tussen Zwitserland en Italië. De vraag is nu of een Italiaanse berghut midden in een groot skigebied nog wel in Italië ligt, schrijft The Guardian.
De grens loopt langs een punt vanwaar het smeltwater aan beide kanten van de berg naar beneden stroomt, het ene of het andere land in. Maar de Theodul-gletsjer trekt zich steeds verder terug waardoor de waterstroom richting ski-lodge Guide del Cervino is gekropen en al regelmatig onder het gebouw doorstroomt. Dus tijdens een recent bezoek aan het restaurant van de berghut vroeg de 59-jarige toerist Frederic zich terecht af: "Zijn we nu in Zwitserland?"
Het antwoord op die vraag is onderwerp van al jaren durende diplomatieke onderhandelingen. Afgelopen jaar is een compromis gesloten, waarbij naar verluidt het grondgebied is verdeeld tussen beide landen. Aan de Zwitserse kant ligt het bekende Zermatt, aan de Italiaanse kant de Kleine Matterhorn.
Twee derde in ZwitserlandToen de hut werd gebouwd in 1984 lag hij met zijn veertig bedden en lange houten tafels volledig op Italiaans grondgebied. Maar nu ligt twee derde van de lodge, waaronder het restaurant en de meeste bedden, technisch gezien in Zuid-Zwitserland. Het onderwerp kwam ter tafel, omdat het skigebied enorm wordt uitgebreid met onder meer een nieuw skistation.
Op dit moment is het zo dat de Italiaans-Zwitserse grens de waterscheidingslijn volgt als hij over gletsjers loopt. Maar de Theodul-gletsjer verloor tussen 1973 en 2010 bijna een kwart van zijn omvang. Daardoor verschoof de waterscheiding, waardoor beide landen een 100 meter lange grenslijn opnieuw moesten tekenen.
Italiaanse belastingenZoiets komt wel vaker voor, maar meestal gaat het dan om een waardeloos stuk ijs, nu is er een berghut bij betrokken, waarin Italianen wonen. Hoewel officieel de uitkomst van de onderhandelingen nog niet bekend is, heeft de 51-jarige eigenaar van de berghut, Lucio Trucco, al gehoord dat de lodge op Italiaans grondgebied blijft. "De hut blijft Italiaans, want we zijn altijd Italiaans geweest. Het menu is Italiaans, de wijn is Italiaans en de belastingen zijn Italiaans", klinkt het zonder enige twijfel.
OpwarmingWaar sommige minder hoge skigebieden in de Alpen zich instellen op een einde van het skiën door de opwarming van de aarde, is in het gebied van Zermatt-Cervinia skiën zelfs in de zomer nog mogelijk. "Daarom moeten we het hier versterken en verbeteren. Het is zeker het laatste gebied dat verdwijnt", aldus Trucco.
Bron(nen): The Guardian