Er leven nog maar twee witte neushoorns op aarde, allebei vrouwtjes. Zonder mannetjes lijkt het doek gevallen voor deze bijzondere diersoort. Maar wetenschappers geven niet op: ze hebben zojuist een complete DNA-kaart van de noordelijke witte neushoorn gemaakt, en dat biedt onverwachte mogelijkheden.
Onderzoekers gebruikten hiervoor bewaarde huidcellen van Angalifu, een mannetjesneushoorn die tot 2014 in de dierentuin van San Diego leefde. Zijn cellen lagen sindsdien in de vriezer van een speciale biobank, de 'Frozen Zoo'. En dat komt nu goed van pas.
De nieuwe DNA-kaart is een belangrijke doorbraak. In het lab hebben wetenschappers namelijk al stamcellen gekweekt van negen verschillende witte neushoorns. Deze stamcellen kunnen uitgroeien tot elk type cel, ook tot eicellen en zaadcellen.
Tot nu toe was het alleen lastig om te controleren of deze gekweekte cellen wel gezond waren. Dankzij de nieuwe DNA-kaart ontdekten de onderzoekers dat één van hun meestbelovende cellijnen een groot stuk DNA miste. Deze cellen waren dus ongeschikt om nieuwe neushoorns mee te maken. Met de complete genetische blauwdruk kunnen ze nu veel beter bepalen welke stamcellen wel veilig zijn om te gebruiken.
Nog meer goed nieuws
Er is nog meer goed nieuws: uit het onderzoek blijkt dat het DNA van noordelijke en zuidelijke witte neushoorns veel meer op elkaar lijkt dan gedacht. Dat betekent dat zuidelijke witte neushoorns, waarvan er gelukkig nog veel meer zijn, kunnen dienen als draagmoeder voor noordelijke witte neushoornbaby's.
Het onderzoeksteam hoopt uiteindelijk gezonde embryo's te kunnen maken en die in te planten bij een draagmoeder. Ze proberen niet een uitgestorven soort terug te brengen, maar een bestaande soort van de rand van uitsterven te redden.