Stop met hulp aan Afrika

Aalmoezen geven aan Afrika is nog steeds een van de populairste bezigheden van onze tijd. Beroemdheden ijveren er voor, politici worden er op beoordeeld, protestmarsen vragen er om. 
Er zou niet minder dan een verdubbeling van de hulp moeten komen, terwijl er nu toch al grofweg vijftig miljard dollar per jaar naar Afrika gaat. En dat is raar, schrijft Dambisa Moyo (foto), voormalig econome bij Goldman Sachs en nu Afrika-specialiste, in The Wall Street Journal. Het staat volgens haar vast dat de hulp de armen armer maakt en de groei trager. De verslavende hulp heeft Afrikaanse landen beladen met schulden, heeft gezorgd voor inflatie en heeft het continent onaantrekkelijk gemaakt voor gewone investeringen. 
Omdat hulp de corruptie in hoge mate heeft aangewakkerd, is ook het bestuur in Afrika door de hulp verslechterd. Hulp is een politieke, economische en humanitaire ramp. 
De laatste zestig  jaar is ruwweg duizend miljard dollar aan hulp naar Afrika gegaan. En toch is het inkomen per hoofd van de bevolking in Afrika nu lager dan in de jaren zeventig. Nog altijd leven 350 miljoen mensen van minder dan een dollar per dag. Twee keer meer dan twintig jaar geleden. 
En toch denken veel mensen dat hulp humanitair en aardig is. Dat is het niet. Hulp is op zijn best nutteloos en op zijn slechts zeer schadelijk.

Bron(nen):   The Wall Street Journal