Waarom zou je belasting betalen?

Waarom? Omdat het moet – dat zal in veel gevallen toch wel de banale reden zijn waarom mensen aan hun verplichtingen voldoen.
Maar is dat wel verstandig?
Dat vraagt de Explainer zich af. Wat gebeurt er als je op een dag besluit gewoon geen belasting meer te betalen? Explainer is een auteur op Salon.com die lezersvragen beantwoordt. Hij verdiepte hij zich in de Amerikaanse belasting-praktijk en stuitte op enkele verrassingen.
Zeven miljoen Amerikanen die voor zichzelf werken vulden vorig jaar hun belastingpapieren niet in en slechts 158.000 werden door de fiscus achterna gezeten. Met andere woorden: niets betalen is bijzonder lonend, slechts twee procent werd betrapt.
Natuurlijk, het wordt wat ingewikkelder als je in loondienst bent of wel erg formele bezigheden hebt en op die manier in het vizier van de belastingdienst komt. Verder is het aanbevelenswaardig om gewoon nooit, inderdaad, nooit belasting te betalen. Wie eenmaal in de computers van de belastingdienst zit, ontsnapt moeilijker dan degene die domweg altijd de belasting heeft ontdoken.
Goed, Salon.com zoomt in op de Amerikaanse belastingpraktijk en daar hebt u helaas niet veel aan. Maar toch is het artikel interessant – wie weet op welke goede ideeën u al lezend nog komt.

Bron(nen):   Slate.com