Als alle taboes worden doorbroken komt de beschaving tot stilstand

"Als alle taboes worden doorbroken komt de beschaving tot stilstand," schrijft columnist Jenny McCartney in The Sunday Telegraph. De column gaat, zeg maar, over de Engelse geestverwanten van Theo Maassen, Theo van Gogh en vooral Geen Stijl.
Een voorbeeld. Paul Cowling stond vorige week op het randje van een brug. Hij wilde springen, vanwege een depressie. Hulpverleners praatten met succes op hem in, maar om hem van het randje te krijgen moest de weg even worden afgezet. Er ontstond een opstopping. "Spring godverdomme naar beneden," schreeuwden woedende wachtende chauffeurs. En vrachtwagens gingen toeteren. Cowling hoorde ze: tranen rolden over zijn wangen, en na enige tijd, sprong hij naar beneden de dood tegemoet. Ik weet niet wat het excuus kan zijn voor de mensen die die dingen schreeuwden. Toch waren de schreeuwers openlijk trots op het doorbreken van het taboe. En als een taboe wordt doorbroken, is het automatisch goed. Toch zijn (of waren) taboes, beperkingen die noodzakelijk zijn om een beschaafde samenleving in stand te houden. Als je ze doorbreekt krijgen de laagste sentimenten de kans het leven te beheersen. 
Ook in Engeland is er een cabaretier, schrijft Jenny McCartney, die er zijn levenswerk van maakt mensen belachelijk te maken, bijvoorbeeld door kinderen met het syndroom van Down, met inbegrip van hun spraak, hun kleding en een kortere levensverwachting belachelijk te maken. De man heeft heel veel succes. De Theo Maassen van Engeland. En net als de onze is hij niet grappig maar gevaarlijk, het begin van het einde. 
"Er is iets veranderd in de aard van het publieke debat: het is vrijer, maar ook extremer en ongecontroleerder. Het internet, ondanks de vele voordelen, staat vol met (anoniem) commentaar van de laagste soort. De ergste wreedheden in de geschiedenis zijn altijd begonnen met het doorbreken van een taboe. Bijvoorbeeld het taboe dat joden volwaardige mensen zijn. 
In Mao's Culturele Revolutie werden professoren geslagen en gedwongen om hoeden te dragen waarop stond dat ze stom waren. In nazi-Duitsland, begon het met het bespottelijk maken van oude joodse mannen met baarden. Het is nog niet helemaal zover. Niet helemaal."

(Geen Stijl vindt overigens intussen ook iets van dit stuk: zie link 2).

Bron(nen):   The Sunday Telegraph  Geen Stijl