De rooie ingenieurs hebben het eindelijk voor elkaar

De foto is uit 2002. De wereld was rechts. Zelfs de PvdA was rechts. Maar Diederick, Jeroen en Stef Depla gingen de partij en het land redden. Het zou allemaal links worden, weg met het kapitaal, leven de werkende klasse. Depla is nu regent in Limburg, de 2 anderen waren dit weekeind in Brussel en hebben daar samen met Merkel het verdrag van Versailles doen verbleken.
'We wilden ons overal mee bemoeien,' zei Dijsselbloem in 2009 tegen VN. 'Alles moest anders! De partij had bij de verkiezingen in mei 2002 ongelooflijk op zijn flikker gekregen omdat ze grote maatschappelijke problemen veel te lang had laten liggen. Maar de kwesties die wij toen op de agenda hebben gezet, staan nu centraal in het politieke debat: integratie, veiligheid, de aanpak van de probleemwijken.'
Ze bezochten achterstandswijken, kerncentrales en ziekenhuizen en spraken met verpleegsters, tramchauffeurs en heroïneverslaafden in die campagne. Aan het eind van iedere actiedag presenteerden ze voor de pers een stel concrete oplossingen. 'Tijdens de paarse kabinetten was de partij een bestuurdersclub geworden die het contact met de maatschappelijke werkelijkheid was kwijtgeraakt,' zei Dijsselbloem in 2009 tegen VN. 'Er werd teveel gepraat in een soort beleidsalgebra. Die cultuur wilden wij doorbreken.' Het is allemaal goed gekomen. Niet met de PvdA, niet met het land, maar wel met de Rooie ingenieurs.