Taakstraf voor Robert Oey, de man van Femke Halsema

Robert Oey, de man van burgemeester Femke Halsema, krijgt een taakstraf van veertig uur voor het bezit van een verboden wapen. Het bestaan van het wapen kwam aan het licht toen een zoon van Oey en Halsema en mee werd aangehouden.

Oey toonde opvallend weinig belangstelling voor de precaire positie waarin zijn zoon was beland en de politieke moeilijkheden die het zijn vrouw bezorgde.

Toen hun zoon werd aangehouden zat Oey voor zijn werk in Bangkok en hij had geen zin er voor terug te komen.

"Femke zei: ‘Ik wil dat je terugkomt.’ Dat heb ik niet gedaan. Ik ben nog twaalf dagen in Bangkok gebleven. Ik heb het weggestopt en heb me volledig op m’n werk gestort daar. Ik heb gedacht: ik zie wel wat ik straks aantref thuis.”

Toen dankzij De Telegraaf de kwestie een nationale rel werd zat het gezin in Kenia. Terwijl zijn vrouw de storm over zich heen kreeg in de nacht voor de publicatie in De Telegraaf ging Oey slapen.

Nog diezelfde nacht tikt Halsema een brief aan alle Amsterdammers. "Buiten op het terras, op haar smartphone,” vertelt Oey, "want we hadden bewust geen laptops bij ons. Ze heeft de hele nacht zitten typen. Ik ben gewoon gaan slapen en las de brief pas de volgende ochtend.”

Oey begreep destijds de opwinding niet zo. Als filmer had hij allerlei spullen nodig, soms ook een wapen. En dat dat in huis zwierf vond hij niet zo'n punt.

De zoon is naar Halt doorverwezen.

Bron(nen):   Het Parool  Welingelichtekringen