Wonderlijke scenes uit het huwelijk van Femke Halsema en Robert Oey

Robert Oey blijkt zijn zoon het wapen te hebben bezorgd dat leidde tot diens aanhouding. Lag in de woonkamer van de ambtswoning. NRC, die dat achterhaalde, vraagt aan Oef of zijn vrouw boos was dat hij een wapen laat slingeren bij 2 minderjarige kinderen. "Deze kwestie is nog niet uitgesproken tussen Femke en mij. Maar ze is natuurlijk heel boos.

Alleen is dat nog nooit uitgesproken, tot op de dag van vandaag. We kunnen prima ruzie maken, dat is het niet. Maar ze heeft het nog niet tegen me gezegd, al wil ze dat natuurlijk heel graag. Ze heeft nog niet geroepen: ‘Paardenlul, hoe kún je nou…? Ze kan dat zeggen, maar dan zeg ik tegen haar: ‘Dit is gewoon mijn werk. Flikker op met je ambtswoning!’ Dat is de ruzie die we nu beiden uit de weg gaan.”

Toen hun zoon werd aangehouden zat Oey voor zijn werk in Bangkok en hij had geen zin er voor terug te komen.

„Femke zei: ‘Ik wil dat je terugkomt.’ Dat heb ik niet gedaan. Ik ben nog twaalf dagen in Bangkok gebleven. Ik heb het weggestopt en heb me volledig op m’n werk gestort daar. Ik heb gedacht: ik zie wel wat ik straks aantref thuis."

Toen dankzij De Telegraaf de kwestie een nationale rel werd zat het gezin in Kenia. Terwijl zijn vrouw de storm over zich heen kreeg in de nacht voor de publikatie in De Telegraaf ging Oey slapen.

Nog diezelfde nacht tikt Halsema een brief aan alle Amsterdammers. „Buiten op het terras, op haar smartphone,” vertelt Oey, „want we hadden bewust geen laptops bij ons. Ze heeft de hele nacht zitten typen. Ik ben gewoon gaan slapen en las de brief pas de volgende ochtend.”

Bron(nen):   NRC