Infografiek: de opmerkelijke cijfers achter de JSF, het duurste militaire vliegtuig ooit

Het was al een megaproject toen het begon: de ontwikkeling van het jachtvliegtuig voor de VS en een aantal andere landen, dan 50 jaar mee moet gaan. Maar de cijfers worden steeds hoger. Het gaat langer duren en het gaat meer kosten.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Jammer alleen dat het plaatje bijna niet te lezen is, en er geen bron bij staat.

 2. Vogelbeest

  Kan er iemand uitleggen waarom we geen Eurofighters kopen?

  • kletsmajoor

   Omdat de JSF militair-technisch gezien een stuk beter is, maar door de vele technische problemen met de JSF en de gigantische kostenoverschrijdingen kun je je afvragen of het niet beter is genoegen te nemen met een technisch minder toestel als de Eurofighter dat het tenminste wel doet en betaalbaar is.

   PS: Ook de Eurofighter heeft gigantische technische problemen, tijdsoverschrijdingen en kostenoverschrijdingen gekend. Maar daar hoorde je nooit wat van omdat Nederland niet meedeed. Dat de Eurofighter nu relatief goedkoop is, komt omdat Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië (en ook Italië geloof ik) enorme bedragen in het project hebben gestort. Zie Wikipedia voor alle details.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • André Somers

   Kan er iemand uitleggen waarom we überhaupt nog bemande straaljagers kopen? Waarom schaffen we niet een squadron of wat drones aan? Dogfights zijn totaal irrevant in de huidige tijd…

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • kletsmajoor

    Dat zeiden de amerikanen in de jaren ’60 ook en ze bouwden dus grote, zware vliegtuigen zonder boordkanon (bv: F-4 Phantom) en met radar- en infrarood-geleide raketten. Toen de Vietnam oorlog uitbrak werden ze echter uit de lucht geschoten door kleine, wendbare MiGs. Die ervaring leidde tot de specificaties voor de F-16 die juist uitblinkt in dogfights. Het cirkeltje is weer rond :).

    (in antwoord op André Somers)
 3. Meharis

  Hoezo crisis? Zo vliegen dus de belastinggelden, pensioenen en spaargelden uit je portemonnee.

Reacties niet toegestaan