Duitse minister tempert verwachtingen vaccin: Het kan nog jaren duren

Waar de universiteit van Oxford vorige week nog meldde mogelijk al in september een vaccin beschikbaar te hebben tegen Covid-19, tempert de Duitse minister van Volksgezondheid nu die verwachtingen. Het kan nog jaren duren, waarschuwt minister Jens Spahn.

Spahn zei zondagavond in een interview met de Duitse zender ARD dat er weliswaar veelbelovende stappen zijn gezet, maar dat een vaccin “een van de meest uitdagende” taken is voor de medische wereld. “Ik zou blij zijn als het binnen enkele maanden zou lukken”, klinkt het. “Maar het zou ook jaren kunnen duren, want er kunnen zich tegenslagen voordoen, zoals we al gezien hebben met andere vaccins.”

Over de termijn waarop er een vaccin beschikbaar is tegen Covid-19 valt weinig te zeggen. Sommige wetenschappers, zoals die van Oxford, zeggen heel ver te zijn, andere experts denken dat het nog jaren duurt, als er al een vaccin komt.

Donald Trump heeft gelukkig in zijn glazen bol gezien dat het binnenkort goed komt. "We denken dat we tegen het einde van het jaar een vaccin zullen hebben”, verklaarde de Amerikaanse president zondag op Fox News. “De artsen zullen zeggen: u zou dat niet mogen zeggen. Ik zeg wat ik denk”, aldus Trump. “Heel wat groepen zijn er dichtbij, denk ik.”