Waarom de falende Van Miltenburg gaat sneuvelen

Anouchka van Miltenburg had het zich anders voorgesteld. Voorzitter zijn van de Tweede Kamer is een functie die de meeste bekleders er van maakt tot populaire mensen van gezag. Onbekende backbenchers worden, eenmaal voorzitter, vanzelf bekende Nederlanders. Maar wat Van Miltenburg niet had ingeculculeerd was dat je dan wel een goede kamervoorzitter moet zijn. En dat is ze niet. Er was de bijna huilbui deze week, toen er in het openbaar kritiek op haar kwam, maar dat incident staat niet op zichzelf. Kamerleden klagen steen en been over haar rammelende optreden. De reden is simpel: Van Miltenburg had nooit voorzitter mogen worden, maar kreeg de functie als kadoo van Rutte, omdat deze haar te middelbatig vond om staatssecretaris te worden. Van Miltenburg was bij de laatste formatie toe aan een beloning. Hondstrouw had ze als vice-fractievoorzitter in de vorige periode Stef Blok ter zijde gestaan. Ze wilde daarvoor beloond, maar voor het kabinet vond Rutte haar te licht. Eerst moest toen de VVD-fractie worden overtuigd. Die zag namelijk ook niks in Van Miltenburg: de meeste leden wilden liever Ton Elias. Maar de fractie gaf Rutte zijn zin en zo werd Van Miltenburg de kandidaat van de grootste fractie en daarmee bijna voorzitter. Toch duurde het nog drie stemmingen voor ze werd gekozen, want ook bij de 150 kamerleden was niet veel enthousiasme. Terecht, blijkt nu. Ze kan het niet. Vermoedelijk is ze voor de zomer weg. En vermoedelijk krijgt ze dan weer ergens anders een mooie baan. Want men zorgt goed voor elkaar in Den Haag.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. M Tex

  Ik ben zo langzamerhand in staat om over heel Den Haag te kotsen. Alleen van dat woord al word ik kotsmisselijk.

 2. Dead Silence

  Ik vind heel Den Haag te licht. Men leeft daar in een parallel universum, volledig los van de realiteit. Niemand interesseert het ook nog maar een biet wat de incompetente dames en heren uitvreten. Men zit daar alleen voor eigenbelang, niet vanwege commitment jegens Nederland.

  • Niegol

   Mee eens. Ik stel voor dat we de solicitaties van publieke functies op dezelfde manier behandelen als bijvoorbeeld Europeesche aanbestedingen.

   Dat wil zeggen erg openbaar.

   Iedereen kan zich inschrijven, de solicitatie gesprekken worden openbaar toegankelijke en de beslissings boom of argumentatie om voor een bepaalde kandidaat te kiezen wordt gepubliceerd in een nationaal dagblad.

   Dat zou deze walgelijke incestueuzevriendsjespolitiek hopelijke beeindigen.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Beela Teismar

   Juist! En daarbij komt dat de politiek altijd achter de feiten aanholt. De wereld is in 10 jaar tijd ontzettend verandert. Het logge ambtenarenapparaat leeft in zijn eigen wereld en heeft geen idee wat er om hem heen gebeurt.

   (in antwoord op Dead Silence)
  • AT

   Met ‘niemand’ bedoel je misschien jezelf en anderen maar je spreekt niet namens ‘iedereen’. Inderdaad leven veel politici in een parallel universum, omdat een groot deel van de bevolking, misschien jezelf incluis, het geen zier interesseert wat er in de politiek gebeurt. Dit deel van de bevolking is ook totaal niet capabel of heeft de intentie zich te interesseren ervoor. De bevolking zelf is verantwoordelijk voor de politiek die het krijgt, dat gebeurt immers in een democratie.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Beela Teismar

    Nou, ik interesseer me wel in politieke besluitvorming. Wat vind jij van het wietpas debacle? Opeens doken er overal illegale dealertjes op in het straatbeeld. Dit is een teken aan de wand dat de politici geen flauw benul hebben hoe de ‘wereld’ in elkaar steekt. Coffeeshopbeleid; verkoop gedogen, teelt verbieden. Net zoiets als; opstijgen met een vliegtuig toestaan, het landen verbieden.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Dat wietpas ‘incident’ was inderdaad een toonbeeld van politieke dwaling. Daar zijn ze ook op teruggekomen. Waar het vooral fout ging – en vaker gaat – is besluitvorming versus handhaving. De wietpas als idee was volgens mij niet heel gek, immers kwamen er vanuit de grensstreken heel veel klachten van bewoners over drugstoerisme. Er moest iets gedaan worden. Het gaat vervolgens fout bij optreden tegen dealers.

     Mijn probleem met het geklaag over politiek in het algemeen is dat het leidt tot het lamleggen van besluitvorming, omdat politici volledig in de ban zijn van peilingen, ‘de kijkcijfers’ laten we maar zeggen. Politiek is nooit iets ‘van het volk’ geweest, alleen toen de tijden en de democratie nog wat turbulenter en ‘jong’ waren. Politiek moet zich verre houden van de waan van de dag, maar helaas is het dat dus al lang niet meer. Mede omdat burgers bij elk besluit klagen. Men verwacht optreden, en wanneer er wordt opgetreden valt het hele land erover.

     (in antwoord op Beela Teismar)
  • RhodBerth

   Lekker makkelijk hoor, dit soort reacties.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. PaulusJ

  De reacties van M Tex en Silence zijn al vele malen effectiever dan van Miltenburg ooit zal worden

 4. Hoestnou?

  Dat is wel een heel sterk gekleurde weergave van de werkelijkheid Driehuis. Feit blijft dat de kamer zélf voor deze Van Miltenburg heeft gekozen en andere kandidaten heeft laten afvallen! Dus, eigen schuld, dikke bult!

 5. Salvatore Cocco

  Zij is toch niet door de VVD op die post gezet? Zij is toch door de kamer zelf uit meerdere kandidaten gekozen? Eigen schuld, dikke bult, dus….

 6. observatorium

  valt niet mee om het stel valse halzen in de zaal te beteugelen..

Reacties niet toegestaan