Geen legerinzet, maar optimisme: krachtige speech van Obama toont pijnlijk contrast met Trump

Oud-president Obama biedt hoop en optimisme, in een tijd waarin de huidige Amerikaanse president vooral verdeeldheid zaait en met zijn imago bezig is. Barack Obama reageert op het politiegeweld waarbij de zwarte Amerikaan George Floyd overleed, zoals je zou wensen dat een president dat doet.

Als ik naar mijn dochters kijk
Amerika's eerste zwarte president sprak woensdag jongeren in de VS toe tijdens een bijeenkomst van My Brother’s Keeper alliance, een programma van de Obama Foundation. Het contrast met het Witte Huis is groot. Waar Trump dreigt het leger in te zetten om de orde te handhaven, spreekt Obama rechtstreeks tot de jonge zwarte mannen en vrouwen in Amerika: "Ik wil dat jullie weten dat je ertoe doet. Ik wil dat jullie weten dat jullie levens er toe doen, jullie dromen en als ik naar huis ga en naar de gezichten van mijn dochters, Sasha en Malia, kijk en als ik naar mijn neefjes en nichtjes kijk, dan zie ik een grenzeloos potentieel dat verdient te groeien en te bloeien," zei Obama in een virtueel stadhuis.

"En jullie moeten in staat zijn om te leren en om fouten te maken en een leven vol plezier te leven zonder dat je je zorgen hoeft te maken over wat er gebeurt als je naar de winkel gaat of gaat joggen of over straat rijdt of naar een vogel in het park kijkt."

Ik ben hoopvol
Obama vervolgt: "Dus ik hoop dat jullie ook hoopvol zijn, zelfs als je boos bent, omdat jullie het potentieel hebben om dingen beter te maken en jullie hebben geholpen om het hele land te laten voelen dat dit iets is dat moet veranderen. Jullie hebben een gevoel van urgentie overgebracht dat het krachtigste signaal is dat ik de afgelopen jaren heb gezien."

De directe confrontatie met Trump gaat Obama, zoals gebruikelijk, uit de weg, maar tussen de regels door is zijn kritiek duidelijk. "Om echte verandering teweeg te brengen moeten we het probleem benoemen en zorgen dat de mensen met macht zich oncomfortabel voelen, maar we moeten dat ook vertalen in praktische oplossingen en wetten," klinkt het.

"Hoewel ik soms wanhoop voel, zie ik nu wat er gebeurt met jonge mensen overal in het land, en het talent en de stem en de wijsheid die ze laten zien en dat maakt me optimistisch. Daardoor krijg ik het gevoel dat het beter zal gaan met dit land."

Bron(nen):   The Guardian