Koningin Elizabeth belt af

De Engelse vorstin heeft haar staatsbezoek aan Dubai en Abu Dhabi afgezegd, omdat haar programma overvol is, zo liet Buckingham Palace gisteren weten. Samen met haar man, prins Philip, zou ze volgende maand afreizen voor een vijfdaags staatsbezoek aan de Golfstaten. Insiders brengen de afzegging in verband met de gezondheid van the Duke of Edinburgh (prins Philip), maar dat wordt van officiële zijde ontkend.
Sind Elizabeth op de troon zit (1952) is het niet eerder voorgekomen dat een dergelijke reis is afgeblazen, uitgezonderd in periodes van oorlog of terreurdreiging. Het paleis schermt nu met een overvolle kalender in maart – met de komst van president Calderón van Mexico en een meeting van de G20 in Londen, inclusief president Obama, maar dat overtuigt niet iedereen. De koningin hecht altijd bijzonder veel waarde aan staatsbezoeken. Bovendien lagen de andere activiteiten allang vast en het is niet goed denkbaar dat het secretariaat van Buckingham zich zo kon vergissen.
Jammer is het wel voor de Golfstaten dat Elizabeth wegblijft, want sinds de recessie is het leven daar niet meer wat het was. De handel is stilgevallen, bouwprojecten zijn gestaakt en toeristen blijven weg. Veel expats vertrekken met de noorderzon, bang dat ze de gevangenis in moeten vanwege uitstaande schulden, en rond het vliegveld van Dubai staan duizenden in grote haast achtergelaten Mercedessen en terreinwagens.
Intussen heeft de ziekelijke prins Philip zijn derde afspraak in een week tijd afgezegd, de prins is inmiddels 87. “Hij zal blij zijn dat hij niet hoeft te vliegen,” zegt iemand die goed op de hoogte is van zijn huidige situatie.

Bron(nen):   The Times