Kritiek op Cohen zwelt aan

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen was lang boven iedere kritiek verheven. Ook al hebben straatbenden van Marokkaanse komaf delen van de hoofdstad overgenomen, ook al werd er een cineast op straat doodgeschoten, ook al trekt de Noord-Zuidlijn fysiek en financieel een spoor van ellende door de stad, aan Job Cohen ligt het niet. Anderen treden af, Cohen blijft aan.
In 2005 werd hij door Time zelfs tot 'Europese held' uitgeroepen. Hij stond als enige Nederlander op een lijst van 37 Europeanen, die volgens Time de Europese helden waren.
Maar na de uit de hand gelopen reactie op de aankondiging van een mogelijke terreurdaad, wordt de kritiek dagelijks luider. Na een telefoontje uit Brussel dat er een terreurdaad zou plaatsvinden bij Ikea werden zeven mensen vorige week op hardhandige wijze door arrestatieteams opgepakt. Achteraf bleken de zeven totaal onschuldig, maar van de burgemeester hoorden ze niets.
De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer: ''Mijn voorlopig oordeel is: bied nou maar uw excuses aan, dat is beter.'' Ook uit de Tweede Kamer klinkt volgens Het Parool kritiek. Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 noemt het optreden van Cohen niet krachtig. ''Als je stevig ingrijpt als dat nodig is, moet je ook daadkracht tonen in de afronding. Een eenvoudig telefoontje was genoeg geweest.''
Cohen wil tot dusver geen excuses maken. Maar een ruime meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de burgemeester moet laten blijken dat de gang van zaken voor de verdachten vervelend was. PvdA-fractievoorzitter Manon van der Garde zou het goed vinden als 'een hoge piet' langs gaat om tekst en uitleg te geven. Ook van de SP en GroenLinks hoeft Cohen niet te zeggen dat de politie fout heeft gehandeld. Fractievoorzitter Remine Alberts: ''Hij kan iets zeggen in de zin van: vervelend voor u dat het zo gelopen is.''
Cohen geeft vandaag in de raad uitleg en gaat morgen naar jongerencentrum Argan om met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap te praten. Thee drinken en de boel een beetje bij elkaar houden, vermoedelijk.

Bron(nen):   Het Parool